04 de maig 2023

Les IPA al BJCP - 11 - 21C - IPA tèrbola- Hazy IPA

BJCP 21C. IPA TÈRBOLA - HAZY IPA

Impressió General

Una IPA americana [21A] amb flavors i aromes intensos de fruita, un cos lleuger i un tacte suau en boca. És sovint opaca amb una substancial terbolesa. Es percep menys amarga que les IPA tradicionals, però és sempre massivament dominada pel llúpol.

Aromes

Intens aroma de llúpol, amb fruites de pinyol, fruites tropicals, cítrics o altres qualitats afruitades; no és herbosa ni aporta aromes de plantes aromàtiques. Perfil del malt net, neutre, amb tons de gra o lleuger de pa en el rerefons. Ni caramels, ni torrats. L’absència de qualsevol caràcter de malt seria una falta. Caràcter de fermentació entre neutre i afruitat. Els èsters de la fermentació o dels llúpols  no haurien d’arribar a crear un conflicte en el conjunt. Les aromes cremosa, mantegosa o àcida serien inapropiades. Opcionalment, seria acceptable una lleugera nota d’alcohol.

Aspecte

El color va des de palla fins a ambre molt clar, de vegades amb un to ataronjat. Tèrbola, sovint opaca.  No hauria de ser «nuvolosa» ni «enfosquida». L’opacitat pot afegir una «lluentor» a la cervesa i provocar que el color sembli més fosc. Qualsevol engruna de llúpol flotant visible, grumolls de llevat o altres partícules és una falta. Cap d’escuma blanc mitjà a rocós, semblant a una merenga, amb una retenció alta a molt alta.

Aromes en boca

Sabor afruitat de llúpol entre alt i molt alt; mateixos descriptors que en aroma. Sabor de malt, de baix a mitjà, mateixos descriptors que l'aroma. Amargor percebuda de baixa a mig-alta, sovint emmascarada pel cos més rodó. El final és suau, entre una mica sec i mitjà. El caràcter de llúpol en el postgust no ha de ser punyent ni aspre. Perfil de fermentació, de neutre a afruitat, favorable al llúpol. La cervesa no hauria de ser dolça, tot i que, a vegades, els nivells alts d'èster i una amargor més baixa poden impartir aquesta impressió. Sabor d'alcohol de fons, opcional.

Còrpora

Cos mitjà a mig-fort. Carbonatació mitjana. Suau. Sense duresa (aspror). Opcionalment, es pot trobar una lleugera escalfor de l’alcohol. En boca, la cervesa no hauria d’impartir cap sensació cremosa o viscosa, ni cap toc àcid o una textura de midó cru.

Comentaris

També es coneix com a IPA de Nova Anglaterra (New England IPA) o NEIPA. Aquest estil és conegut per l’èmfasi que posa en el llúpol d’addicions tardanes, especialment en llúpol-en-sec (dry hopping). Aquestes addicions es fan amb llúpols amb caràcter de fruita tropical que atorga el seu característic aspecte «sucós» a l’estil. Els exemplars pesats que suggereixen batuts de llet, cremes o batuts de fruites estan fora d'aquest estil; Les IPA han de ser sempre begudes. La terbolesa prové del llúpol-en-sec, no del llevat en suspensió, de la coagulació de midons o d’altres tècniques; És desitjable una brillantor borrosa, no un embolic tèrbol de farinetes.

Història

Un estil modern de cervesa artesanal originari de la regió de Nova Anglaterra dels Estats Units com a variant nord-americana de la IPA. Es creu que la Heady Topper de Alchemist va ser la inspiració original quan l'estil va créixer en popularitat durant la dècada de 2010. L'estil continua evolucionant, inclosa una tendència cap a una menor amargor i utilitzant l'estil com a base per a altres addicions.

Ingredients característics

Engranada com la d’una IPA americana [21A], però amb més flocs de cereals i menys caramel o malts especials. Llúpols americans o del Nou Món amb característiques afruitades. Llevat neutre o que produeixi lleugeres quantitats d’èsters. Aigua ben compensada o decantada cap als clorurs.
Abundant llúpol-en-sec, en part introduït durant la fermentació activa, utilitzant una varietat de dosis de llupolització i temperatures per emfatitzar la profunditat de l'aroma i el sabor del llúpol per damunt de l'amargor. La biotransformació dels olis de llúpol durant la fermentació augmenta la profunditat i la complexitat del fruitat.

Comparació estilística

Ofereix una sensació en boca més plena i suau, una expressió de llúpol tardà més fruitada, una compensació d'amargor percebuda més restringida i un aspecte més fosc que l'IPA americana [21A]. Moltes IPA americanes modernes són afruitades i una mica tèrboles. Els exemplars amb un acabat sec i vivaç, a tot estirar de cos mitjà i una alta percepció d'amargor s'han d’inscriure com a IPA americana [21A]. Les cerveses amb addicions notables de fruita, lactosa, vainilla, etc. per augmentar el caràcter afruitat i suau han de ser inscrites en una categoria d'especialitat definida pels additius (per exemple, 29A Fruit Beer, 29C Specialty Fruit Beer, 30D Specialty Spice Beer).

Dades tècniques

D.I. - 1,060 – 1,085
D.F. - 1,010 – 1,015
Amargor (IBU) - 25 - 60
Color EBC/SRM - 6 - 14 /  3 – 7
Alcohol - 6 – 9 %Vol.

Exemples comercials

Belching Beaver Hazers Gonna Haze, Hill Farmstead Susan, Other Half Green Diamonds Double IPA, Pinthouse Electric Jellyfish, Tree House Julius, Trillium Congress Street, WeldWerks Juicy Bits

Etiquetes

alta_graduació, color_pàl·lid, AF, alta_fermentació, Nordamèrica, estil_artesanal, família_IPA, amarga, llupolada

Traducció

Albert Barrachina Robert 
Llicència de Creative Commons
Aquesta sèrie sobre IPA's és la traducció al Català dels originals de la Guia del BJCP que són propietat del BJCP. El BJCP difon la Guia del estils de franc. Per tant, nosaltres en difonem la traducció de franc. Dit això, les traduccions tenen autor. S'ha especificat a cada article.
PER TANT:
NO SERIA CORRECTE QUE US APROPIÉSSIU DE LA FEINA D'ALTRI. COM SEMPRE, ÉS MOLT FÀCIL: NOMÉS CAL CITAR ELS AUTORS ORIGINALS I ELS DE LES TRADUCCIONS. MOLT FÀCIL.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada