04 de maig 2023

Les IPA al BJCP - 9 - 21A IPA ESPECIALS - SPECIALTY IPA -IPA de sègol - Rye IPA

 Specialty IPA - IPA de Sègol - Rye IPA

Impressions generals

Una Pale Ale Americana (American Pale Ale) moderadament forta, decididament amarga i llupolada que posa en evidència varietats modernes de llúpols Americans i del Nou Món així com el malt de sègol. L'equilibri es decanta cap als llúpols, amb un perfil de fermentació net, un final sec i amb un suport net de malts que dóna via lliure a un treball creatiu sobre els llúpols.

Aromes

Aroma de llúpol de prominent a intensa que posa en evidència una o més característiques de llúpols americans o del nou món, com ara cítriques, florals, pi, resinós, especiat, fruita tropical, fruita de pinyol, baies, meló, etc. Moltes versions són fetes amb llúpol-en-sec (dry-hopping) i poden presentar una aroma fresca addicional de llúpol; això és desitjable, però no és indispensable. El caràcter herbós ha de ser mínim, en cas d'haver-n'hi. Pot tenir una baixa aroma pebrada del malt de sègol. En el rerefons, es pot trobar una aroma de gra/malt neta entre baixa i mig-baixa. En algunes versions es poden detectar èsters afruitats del llevat tot i que un caràcter de fermentació net també és acceptable. Pot presentar notes d'alcohol restringides, però aquest caràcter ha de ser mínim. És acceptable qualsevol llúpol americà o del nou món. Es posen contínuament noves varietats de llúpol al mercat i no s’ha de restringir l’ús d'aquestes noves varietats de llúpols en aquest estil.

Aspecte

El color varia des de mig-daurat a vermell-ambre clar. Hauria de ser transparent, tot i que les versions amb llúpol-en-sec (dry-hopping) sense filtrar poden ser una mica tèrboles. Cap d’escuma de mida mitjana i amb bona retenció i de color entre blanquinós i crema

Aromes en boca

L’Aroma de llúpol és entre mitjà i molt alt, i sol presentar un caràcter de llúpol Americà o del nou món, com ara cítric, floral, pi, resinós, especiat, fruita tropical, fruita de pinyol, baies, meló, etc. Amargor del llúpol de mig-alta a molt alta. El sabor de malt sol ser baix a mig-baix i generalment net de gra/malt tot i que poden haver-hi sabors lleugers de caramel o torrats. S’accepta un baix nivell d’èsters fruitats derivats del llevat tot i que no és indispensable. El malt de sègol contribueix a un final sec. La dolçor residual sol ser de baixa a inexistent. L’Amargor, el gust de llúpol, i la sequedat poden persistir en el regust, però no han de ser massa forts. En les versions de més graduació, es pot observar un gust net d'alcohol molt lleuger.

Còrpora

Cos mig-lleuger a mitjà, amb una textura suau. Carbonatació mitjana a mig-alta. Sense astringències ni aspror derivades del llúpol. Una molt lleugera escalfor d’alcohol no serà una falta si aquesta no afecta en l'equilibri general.

Comentaris

Una variació moderna de cervesa artesana Americana de les American IPA. El caràcter de sègol hauria de ser identificable. En cas contrari, l’exemplar entrarà en la categoria d’IPA americana. El roure és inadequat en aquest estil; si presenta un caràcter notable de roure, llavors s’haurà d’inscriure l’exemplar en la categoria de Wood-Aged (envellit en fusta).

Història

Mirant d’afegir complexitat i varietat a les seves IPAs, els brouaters artesans i casolans van substituir una porció del seu malt base per malt de sègol. Les Rye IPAs, RyePas o RIPAs han trobat un lloc en les rotacions estacionals d'algunes broueries artesanes.

Ingredients característics

Malt Pale ale o malt d'ordi de dues carreres com a base, entre un 15 i 20% de malt de sègol, llúpols americans o del Nou món, llevats americans o anglesos amb un perfil net o lleugerament afruitats. Generalment, tot malt, però macerat a temperatures baixes per obtenir una alta atenuació. S’admeten les addicions de sucres per ajudar a l’atenuació. El caràcter de l’aigua varia des de tova a moderadament sulfatada. La utilització de malts Crystal és restringida, si se'n fa servir, perquè les altes quantitats d'aquests malts poden conduir a un final dolç i xocar amb el caràcter del llúpol.

Comparació estilística

Més seca i lleugerament més especiada que una IPA Americana (American IPA-21A). L’amargor i l'especiat del sègol perduren més que en una IPA Americana (American IPA). No ha de tenir l’intens caràcter de malt de sègol d’una Roggenbier [Cat. 27. Cerveses històriques]. Alguns exemplars són forts com una Doble IPA [22A].

Dades tècniques

D.I. - 1,056 – 1,075
D.F. - 1,008 – 1,014
Amargor (IBU) - 50 – 75
Color EBC/SRM - 12 – 28 /  6 – 14
Alcohol - 5,5 – 8,0 %Vol.

Exemples comercials

Arcadia Sky High Rye, Bear Republic Hop Rod Rye, Founders Reds Rye, Great Lakes Rye of the Tiger, Sierra Nevada Ruthless Rye

Etiquetes

Alta_graduació, color_fosc, alta_fermentació, Nord_Amèrica, estil_artesanal, família_IPA,  especialitats, amarga, llupolada.

Traducció

Josep Maria Molina
Llicència de Creative Commons
Aquesta sèrie de IPA és una traducció al Català dels originals que són propietat del BJCP. El BJCP difón la Guia del estils de franc. Per tant, nosaltres en difonem la traducció de franc. Dit això, les traduccions tenen autor. S'ha especificat a cada article.
PER TANT:
NO SERIA CORRECTE QUE US APROPIÉSSIU DE LA FEINA D'ALTRI. COM SEMPRE, ÉS MOLT FÀCIL: NOMÉS CAL CITAR ELS AUTORS ORIGINALS I ELS DE LES TRADUCCIONS. MOLT FÀCIL.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada