21B - IPA Especials - Specialty IPA.
Introducció
La IPA Especial (Specialty IPA) no és un estil diferent. Més aviat s'ha pensat com una categoria d'inscripció per a competicions. Les cerveses inscrites en aquest estil no són cerveses experimentals; són un recull de tipus de cerveses que es produeixen actualment i que poden o no tenir alguna durada en el mercat. Aquesta categoria també s’obre a ampliacions, de manera que variants potencials d'IPA futures (St. Patrick’s Day Green IPA, Romulan Blue IPA, Zima Clear IPA, etc.) tinguin un lloc per ser inscrites sense haver de refer de nou les directrius d'estil. L'únic element comú és que tenen la compensació i la impressió general d'una IPA (típicament, de l’American IPA) però amb perfil menor. El terme «IPA» s'utilitza com a descriptor singular d'un tipus cervesa amarga llupolada. No està pensat per a ser anomenat com la «India Pale Ale» quan es fa servir en el context d'una IPA Especial. Cap d'aquestes cerveses ha estat mai històricament a l'Índia, i moltes no són pàl·lides. Tanmateix, el mercat de la cervesa artesana sap què esperar en la composició d’una cervesa quan aquesta es descriu com una «IPA», de manera que els termes modificadors emprats per diferenciar-les es basa en aquest sol concepte.Impressions generals
Es reconeix com una IPA per l’equilibri – una cervesa amb el llúpol al capdavant, amarga i seca- amb alguna cosa més per distingir-la de les categories estàndard. Independentment de la forma, hauria de ser ben bevible. Una duresa i pesadesa excessives són típicament defectes, així com xocs forts de gust entre el llúpol i els altres ingredients.Aromes
Ha de tenir una aroma de llúpol ben detectable. El caràcter del llúpol depèn del tipus específic d'IPA Especial del que es tracti. Hi poden haver altres aromes. L’aroma de llúpol és típicament l’element més fort.Aspecte
El color depèn del tipus específic d'IPA Especial. La majoria haurien de ser transparents, tot i que certs estils amb altes quantitats de midons, adjunts o versions amb «llúpol-en-sec» sense filtrar poden ser lleugerament tèrboles. En els tipus més foscos, poden ser opaques fent la transparència irrellevant. Cap d’escuma bo i persistent. El seu color depèn del tipus específic d'IPA Especial del que es tracti.Aromes en boca
El gust de llúpol és típicament entre mitjà-baix i alt, amb qualitats que depenen de les varietats típiques utilitzades en la IPA Especial específica. L'amargor sol ser de mig-alta a molt alta, amb qualitats que depenen de les varietats particulars usades en la IPA Especial específica. El gust de malts generalment és baix a mitjà, amb qualitats que depenen de les varietats típiques usades en la IPA Especial específica. Normalment, tindrà un final mig-sec a sec. En les versions de més graduació, es pot notar algun gust net d'alcohol. Diversos tipus d'IPA Especial poden revelar característiques de malts i llevats addicionals, depenent del tipus.Còrpora
Suau. Cos entre mig-lleuger i mitjà. Carbonatació mitjana. En les versions més fortes es pot detectar una suau escalfor derivada de l'alcohol.Comentaris
El participant ha d'especificar el grau alcohòlic (sessió [simple], estàndard, doble). Si no s'especifica, s'assumirà com a estàndard. El participant ha d'especificar el tipus específic d'IPA Especial de la llista de tipus coneguts que figuren en les directrius de l'estil, o en la versió modificada pel lloc web BJCP; o el participant ha de descriure el tipus d'IPA Especial i les seves característiques principals en forma de comentari perquè els jutges sàpiguen a què s'han d'atenir. Els participants poden especificar les varietats de llúpol utilitzades si els participants senten que els jutges no poden reconèixer les característiques varietals dels llúpols més nous. Els participants poden especificar una combinació de tipus d'IPA definits (ex: Black Rye IPA) sense proporcionar descripcions addicionals. Els participants poden fer servir aquesta categoria per una versió d’una IPA amb grau alcohòlic diferent del que es defineix en la seva pròpia subcategoria BJCP (ex: IPA americana o anglesa de graduació baixa [session]) – excepte quan ja existeixi una subcategoria BJCP per aquest estil (ex: doble [American] IPA).Tipus actualment definits:
IPA belga - Belgian IPA
IPA negra - Black IPA
IPA marró - Brown IPA
IPA roja - Red IPA
IPA de sègol - Rye IPA
IPA blanca - White IPA
IPA tèrbola - Hazy IPA (NEIPA)
Classificació del grau alcohòlic:
Simple (Session) – 3,0 – 5,0%Vol.Estàndard – 5,0 – 7,5% Vol.
Doble – 7,5 – 10% Vol.
Història
Història de la cervesa que s’està descrivint.Ingredients característics
Doncs això, els ingredients van aquí.Comparació estilística
Text comparant l’estil en curs amb la resta d’estils similars.Dades tècniques
Variable segons el tipus d'IPA.Traducció
Josep Maria Molina (Jurassik)Taula de les IPA
21B. IPA especials - Specialty IPA - Introducció - ABR
21C. IPA tèrbola - Hazy IPA (NEIPA) - ABRNota final
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional de Creative Commons
Aquesta
sèrie de IPA és una traducció al Català dels originals que són
propietat del BJCP. El BJCP difón la Guia del estils de franc. Per tant,
nosaltres en difonem la traducció de franc. Dit això, les traduccions
tenen autor. S'ha especificat a cada article.PER TANT:
NO
SERIA CORRECTE QUE US APROPIÉSSIU DE LA FEINA D'ALTRI. COM SEMPRE, ÉS
MOLT FÀCIL: NOMÉS CAL CITAR ELS AUTORS ORIGINALS I ELS DE LES
TRADUCCIONS. MOLT FÀCIL.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada