04 de maig 2023

UN VIATGE SENSORIAL I HISTÒRIC PER LA IPA - 3 - 100 anys més tard

 Saltem 100 anys

La «Maquis» és una cervesa artesana i casolana, produïda principalment amb malt ecològic. La capacitat de producció per lot és d’uns 50 litres, principalment de cerveses d’estils d’alta fermentació. Totes les produccions de cervesa Maquis són fetes en l’àmbit casolà. Disposem de tres fronts de producció repartits pel territori, tot i que el seu origen se situa en un grup eixit de la UAB, sorgit de l’assemblea de ciències de la facultat.

Maquis es reclama d’una ideologia amb la qual combrego sense pal·liatius.

La cervesa que han produït ells vol ser una reproducció d’un exemplar del 1950, concretament de la possible IPA de McEwan’s. Aquesta versió devia patir enormement de l’escassetat d’ingredients posterior a la Segona Guerra Mundial. Pràcticament, això implica una reducció de malts i llúpols a la meitat. Aquesta cervesa devia tenir molt poc a veure amb la IPA que coneixem, fins i tot amb la clàssica.

Segons el conductor del tast, s’assemblava més a una Bitter que a una IPA i presentava un caràcter fortament sulfurós. També puntualitza que la semblança esmentada es fa amb una Bitter d’ARA i una IPA d’AVUI EN DIA. No es tracta de menystenir la tasca dels de Maquis que la van fer molt amena i agradable, possiblement amb més substància que la «real» de 1950.
És interessant apuntar que el llúpol és un clàssic anglès. Podria ser un Golding o un Fuggle. Qualsevol dels dos aniria perfectament bé. Ho dic perquè encara estem en aquesta nostra banda de l’Atlàntic i encara no estem parlant de cap mena de foc d’artifici. A més, en 1950, la ciència aplicada al llúpol encara estava a les beceroles o tot just en sortia, de manera que el que compta en la nostra investigació, és la qualitat i la intensitat de l’amargor. Ja podem imaginar com és si hem dit que s’assemblava més a una Bitter que a una IPA.

A títol personal, voldria assenyalar que, de moment, el que NO apareix, són notes afruitades ni resines. O les notes afruitades que puguin aparèixer encara no són una aportació del llúpol.

TAULA DE TOTA LA SÈRIE

Capítol 3 - 100 anys més tard - Club cerveser Maquis
Annexos - El BJCP i les IPA. Traducció dels articles al Català.

 Albert Barrachina Robert

Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa a la Facultat d'Enologia de la Universitat Rovira i Virgili

Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa al curs de cervesa artesana de la Universitat d'Alacant.

Membre de l'equip d'Art Cervesers.

Jutge certificat BJCP des del 2015

Premi Steve Huxley 2020

Nota final

Llicència de Creative Commons
Aquells que voleu fer servir aquest article, copiar-lo, traduir-lo, o fer veure que us heu llegit totes les fonts 😉, ho podeu fer. L'accés a aquest blog és completament lliure. I essent que el seu objectiu és la difusió de la cultura de la cervesa, podeu copiar i afusellar com us abelleixi sobiranament. Cap problema.
NOMÉS HEU DE TENIR L'HONESTEDAT DE CITAR TOTES LES VOSTRES FONTS, INCLOENT-HI AQUESTA, ENCARA QUE US FACI RÀBIA QUE ESTIGUI ESCRITA EN CATALÀ. TAMPOC COSTA TANT SER UNA MICA HONEST! PER ENDAVANT, MERCI.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada