Una de les primeres IPA
El relat comença amb una aproximació a una de les primeres marques que, en terres britàniques, proclamaren que produïen India Pale Ale: Allsopp IPA. La lectura del llibre de Martyn Cornell [Nota 2] ens permetrà adonar-nos que, aquesta ja és una versió nova, més «lleugera», la de Burton-on-trent (amb tot el que representa en termes d’aigua) del que realment s’enviava a Orient. Ens faltaria una recepta d’algú que exportés una Pale Ale forta que, posteriorment, de retorn, es qualifiqués de «Indian». Vegeu aquest article sobre la història de la IPA.
La recepta recomanada per a aquesta cervesa, tampoc deu pretendre ser realment historicista en la mesura que inclou ingredients que ja no existeixen o que encara no existien llavors. Per exemple, el malt Maris Otter (Vegeu aquest article sobre l’ordi Maris Otter) que s’indica en la recepta va ser desenvolupat en 1965 al Plant Breedeing Insitute (PBI) de Trumpington (prop de Cambridge). Si volguéssim intentar una recepta més «autèntica», hauríem d’esbrinar quina varietat d’ordi es feia servir en el segle XVIII a Anglaterra i també trobar-ne un descendent el més proper possible. Seria interessant, però ja seria una altra investigació.
Els amics de l’associació cervesera «El Llúpol» de Garriguella (Lluc Cordonet, Maira Gonzàlez & Co) (Girona) van ser els responsables de reproduir aquesta recepta del 1868.
De l’associació podem dir que disposen d’un obrador de cinquanta litres en isobàric i que ja han elaborat 40 lots en dos anys. Són més de cent socis i organitzen sovint tastos i tallers. En Lluc és el soci productor, però l’associació es va fundar amb la Maira González la qual s’encarrega de la comunicació.
Per a fer una reproducció de la Allsopp, es va declorar i «burtonitzar» prèviament l’aigua. La carbonatació de la cervesa es va fer amb CO2 en isobàric per mantenir la limpidesa de la cervesa.
En tast, segons els seus productors, destaquen la fusta de castanyer i el malt.
Nota 2: Amber, Gold & Black: The History of Britain's Great Beers. Martyn Cornell.
TAULA DE TOTA LA SÈRIE
Albert Barrachina Robert
Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa a la Facultat d'Enologia de la Universitat Rovira i Virgili
Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa al curs de cervesa artesana de la Universitat d'Alacant.
Membre de l'equip d'Art Cervesers.
Jutge certificat BJCP des del 2015
Premi Steve Huxley 2020
Nota final
NOMÉS HEU DE TENIR L'HONESTEDAT DE CITAR TOTES LES VOSTRES FONTS, INCLOENT-HI AQUESTA, ENCARA QUE US FACI RÀBIA QUE ESTIGUI ESCRITA EN CATALÀ. TAMPOC COSTA TANT SER UNA MICA HONEST! PER ENDAVANT, MERCI.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada