04 de maig 2023

UN VIATGE SENSORIAL I HISTÒRIC PER LA IPA - 4 - Els americans comencen a versionar la IPA

4. Els americans comencen a versionar la IPA

Els responsables d’elaborar la cervesa corresponent a aquesta etapa van ser els amics del Club Cerveser de Can Navarra. Tot i que informalment han fet cervesa de forma col·lectiva des del 2011, el club cerveser Can Navarra es va constituir formalment el setembre del 2013, a Can Navarra, la casa que acull la seu social. En aquesta seu, tenen un dels obradors on s'elabora la cervesa que, cada mes, els socis poden degustar. Són fidels a la filosofia de km 0 i a una manera de funcionar que, si bé en el seu dia va ser pionera, ha estat imitada en molts llocs.

El moviment «craft» americà és, en gran part, responsable de tota l’exploració que s’ha fet sobre el paper sensorial del llúpol. Aquest moviment es va destapar l’any 1978 quan Jimmy Carter, sense saber-ho ni voler-ho, va signar una llei que permetia la producció de la cervesa a casa. Però ja havia començat una mica abans. En els anys 1970 [Nota 1], una petita broueria californiana va produir una cervesa comercial, que proclamaren com a IPA, en la qual es feien dues coses fonamentals que marcaren el futur: van fer servir llúpols locals [Nota 2] (crec que Cascade [Nota 3]), i van començar a donar protagonisme al llúpol. Va ser la Liberty Ale©.

Des del punt de vista de la recepta, més presència de llúpol implicava, com a Anglaterra, més massa fermentable per compensar-la. Accessòriament, ja existien malts locals i, fins i tot, també es podien fer servir soques locals de llevats. Naturalment, el perfil resultant ha de ser sensorialment més impactant que el de la IPA dels anys 50.

En aquesta versió, amb més protagonisme del llúpol, es comença a notar clarament una cosa que, en les versions angleses era molt remot: les notes resinoses [Nota 4]. Al menys és el que em va sobtar més. L’amic Marc, per la seva banda, recorda una cervesa molt floral, suau, no exageradament amargant i molt neta.

 Notes

Nota 1
Si volem ser curosos amb les dates i les dades, cal saber que la Anchor Liberty Ale de la broueria Anchor va fer servir Cascade per a aquesta cervesa. I el Cascade, si bé els seus orígens es troben en els anys 50 (Oregon State University), va ser llançat al mercat l’any 1972. Per tant, la Anchor Liberty, necessàriament, ha de ser contemporània o posterior a aquest any. Per la petita història, el Cascade és el fruit d’una pol·linització lliure d’un Fuggle anglès () amb un Serebrianka rus ().
Nota 2
Fonamentalment perquè eren més barats.
Nota 3
En monovarietal.
Nota 4
Per fer-nos una idea de com són les notes resinoses podem fer dues coses: olorar mirra o extracte de mirra (una resina odorífera que s’extrau de la Commiphora myrrha, una planta que es troba, entre altres llocs, a les muntanyes d’Etiòpia). Si no, podeu també intentar aconseguir la resina que es fa servir a missa per als fumadors en els oficis especials.

TAULA DE TOTA LA SÈRIE

Capítol 4 - Els americans comencen a versionar la IPA - Club cerveser Can Navarra
Annexos - El BJCP i les IPA. Traducció dels articles al Català.

 Albert Barrachina Robert

Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa a la Facultat d'Enologia de la Universitat Rovira i Virgili

Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa al curs de cervesa artesana de la Universitat d'Alacant.

Membre de l'equip d'Art Cervesers.

Jutge certificat BJCP des del 2015

Premi Steve Huxley 2020

Nota final

Llicència de Creative Commons
Aquells que voleu fer servir aquest article, copiar-lo, traduir-lo, o fer veure que us heu llegit totes les fonts 😉, ho podeu fer. L'accés a aquest blog és completament lliure. I essent que el seu objectiu és la difusió de la cultura de la cervesa, podeu copiar i afusellar com us abelleixi sobiranament. Cap problema.
NOMÉS HEU DE TENIR L'HONESTEDAT DE CITAR TOTES LES VOSTRES FONTS, INCLOENT-HI AQUESTA, ENCARA QUE US FACI RÀBIA QUE ESTIGUI ESCRITA EN CATALÀ. TAMPOC COSTA TANT SER UNA MICA HONEST! PER ENDAVANT, MERCI.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada