04 de maig 2023

UN VIATGE SENSORIAL I HISTÒRIC PER LA IPA - 7. La IPA bifurca: el suc de llúpol

7. La IPA bifurca: el suc de llúpol

http://threehopsbrewery.com/

 La batussa i la pugna que hem descrit té un límit que ja hem esmentat: a partir de 100 IBU tot és «extremadament amarg». De manera que, si es vol continuar en la línia d’explorar i utilitzar els efectes del llúpol sobre la cervesa, l’altra opció que ja s’havia apuntat, és jugar sobre les aromes. Tard o d’hora havia d’iniciar-se una altra cursa: la de les olors i dels perfums. La tècnica del llúpol-en-sec ho permetia i fins i tot ho demanava. La transició apareix cap al 2003 quan es llança la Heady Topper de The Alchemist.

  Es tractava d’una IPA, encara molt amarga, però on es donava molt més protagonisme a les aromes i la frescor dels llúpols, sense preocupar-se gaire de l’aspecte especialment tèrbol que tindria la cervesa. Combinaren aquesta característica amb un perfil d’aigua diferent (amb menys sulfats) i amb una fermentació duta a terme amb un llevat anglès de la casa (Conan). L’èxit comercial els va venir en 2011 amb l’adopció de la llauna.

Hillfarmstead brewery va seguir en aquesta línia. Van reduir l’amargor per crear un acabat més suau.

 Aquestes dues broueries són de l’estat de Vermont, als EEUU. Una mica més al sud, a Massachusetts (Boston) Trillium Brewery i Tree House seguiren el corrent amb productes cada cop més propers a un suc o un batut de llúpol i amb densitats finals més altes (més dolces). Les quotes de llúpol d’aquestes cerveses estaven (i estan) ja al voltant de 30g/l. Aquests productes fets a Nova Anglaterra [Nota 1] foren anomenats New England IPA. El seu acrònim pot ser NEIPA.

Three hops brewery, al Pla de l’Estany, ens proposa una reproducció de la Congress Street de Trillium.

 

Aquesta cervesa preveu exhibir les aromes pròpies i típiques del llúpol australià Galaxy (també hi ha Columbus): pi, pela de llimona, meló i pinya. També proposa aromes de préssec, clementina i fruites tropicals, tot plegat acompanyat d’una amargor moderada. També quelcom de galeta. Anticipant-se una mica en el temps, també hi han afegit malt de blat, dextrina i dextrosa. (alc: 7,2%vol.)
En Marc sobre la proposta de Three Hops: «La NEIPA, amb tocs de fruites tropicals, pinya, paladar sedós, fàcil de beure. Molt ben feta.»
Pel que fa a mi que sóc molt sensible a l’amargor, a part de les riques olors indicades pel Marc, he apreciat especialment una IPA amb una amargor molt moderada, que s’expressava de forma rodona, poc punyent i gens elèctrica. Efectivament, un molt bon exemple.

Notes

Nota 1

De la Viquipèdia: Nova Anglaterra (New England, en anglès) és una regió dels Estats Units localitzada a l'extrem nord-est del país. Limita amb el Canadà pel nord, l'oceà Atlàntic per l'est i pel sud, i l'estat de Nova York per l'oest. Inclou, en ordre orogràfic de nord-est a sud-oest, els sis estats de Maine, Nou Hampshire, Vermont, Massachusetts, Rhode Island i Connecticut. Nova Anglaterra no és una divisió administrativa dels EUA, sinó una regió cultural i històrica. Dins dels Estats Units, el terme yankee (ianqui en català) s'usa per referir-se a la gent de Nova Anglaterra, sigui de forma juganera, descriptiva col·loquial o pejorativa, mentre que a Nova Anglaterra mateix, el terme s'ha usat en el passat per referir-se als descendents directes dels colons originals anglesos.
 

TAULA DE TOTA LA SÈRIE

Capítol 7 - La IPA bifurca - Three Hops Craft Beer
Annexos - El BJCP i les IPA. Traducció dels articles al Català.
 Albert Barrachina Robert
Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa a la Facultat d'Enologia de la Universitat Rovira i Virgili
Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa al curs de cervesa artesana de la Universitat d'Alacant.
Membre de l'equip d'Art Cervesers.
Jutge certificat BJCP des del 2015
Premi Steve Huxley 2020

Nota final

Llicència de Creative Commons
Aquells que voleu fer servir aquest article, copiar-lo, traduir-lo, o fer veure que us heu llegit totes les fonts 😉, ho podeu fer. L'accés a aquest blog és completament lliure. I essent que el seu objectiu és la difusió de la cultura de la cervesa, podeu copiar i afusellar com us abelleixi sobiranament. Cap problema.
NOMÉS HEU DE TENIR L'HONESTEDAT DE CITAR TOTES LES VOSTRES FONTS, INCLOENT-HI AQUESTA, ENCARA QUE US FACI RÀBIA QUE ESTIGUI ESCRITA EN CATALÀ. TAMPOC COSTA TANT SER UNA MICA HONEST! PER ENDAVANT, MERCI.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada