04 de maig 2023

UN VIATGE SENSORIAL I HISTÒRIC PER LA IPA - 8. Endolciment i espesseïment

8. Endolciment i espesseïment.

Segons alguns, la Milkshake IPA o MIPA és la negació de la IPA. O una perversió, o alguna cosa semblantment dolenta. Seria una IPA, perquè duu molt de llúpol, però renega de l’amargor i s’escapoleix dissimulant-la com més, millor. Això permetria als que avorreixen l’amargor, de formar part de la selecta companyia dels enèrgics i dinàmics «caps de llúpol», dels amants incondicionals dels sucs de fel i del concentrat de bilis.
Cito:
«El motiu pel qual les IPA solen ser més cares que altres cerveses és pel llúpol. Com més llúpols, més diners costen. Les MIPA reclouen completament les qualitats naturals de qualsevol mena de llúpol que tingui prou mala sort per ser inclòs en una d'aquestes creacions repugnants».
(https://www.reddit.com/r/CraftBeer/comments/oszo7q/milkshake_ipas_are_pointless/)

El mateix cofundador del famosíssim Berr Advocate va escriure en 2015:
«Les cerveses Milkshake no són una tendència acceptable en cap estil tradicional ni, fins i tot en cap estl modern»
https://loopulo.com/estilos-de-cerveza/milkshake-ipa-una-moda-o-un-nuevo-estilo/
(jo cito la meva font, però aquesta font no cita la seva amb gaire precisió.)
 
Les IPA tèrboles i aromàtiques que inicialment es van dir NEIPA (vegeu l’article anterior), ara es diuen Hazy IPA (BJCP 21C). En canvi, la MIPA és un corrent tan recent que encara no ha estat lexicològicament «normalitzat». Ja vindrà, tot arriba a temps per qui sap esperar.

Sigui com sigui, aquesta versió de la IPA, sembla que té pregó en l'actualitat més rabiosa (2023). La MIPA renúncia (potser més que no avorreix) a l’amargor i aposta deliberadament per les aromes. Dóna especial protagonisme a les olors més dolces. Potser seria com extremar la funció inicial del llúpol-en-sec. També es decanta sense contenció cap a sensacions tàctils especialment rodones i suaus, cremoses o vellutades. Així, s’hi afegeix lactosa (o maltodextrina). També s’hi afegeixen sucres no fermentables i adjuncions com ara la vainilla. La MIPA es definiria com una Hazy IPA decididament dolça.

Les broueries Omnipollo (Suècia) i Tired Hands (Pennsylvania) fins i tot afegeixen farina de blat en cocció per als seus Milkshakes, igual que els fabricants de batuts. L’avena, l'ordi en flocs i el malt de blat també són comuns, talment com el puré de poma i altres addicions que produeixen terboleses riques en pectina. (Torno a citar Loopulo).

Tot plegat, fa pensar una mica, totes proporcions guardades, en el que passa amb la Pastry Stout, una stout que renuncia definitivament a l’amargor del llúpol i a l’astringència dels malts cremats per posar en evidència el tacte rodó i sedós.

DUAL HOPS

Els que es van encarregar d’elaborar una reproducció de MIPA van ser els gironins de DUAL HOPS.
 

Dual Hops és un projecte col·laboratiu d'elaboració, experimentació i investigació al voltant de la cervesa artesana i de totes aquelles primeres matèries que intervenen en la seva elaboració. Per poder fer possible aquest projecte han creat el nostre LAB, un petit obrador i tap room on duen a terme les seves activitats.

La cervesa: Es va decidir reproduir una Milkshake IPA d’una broueria anomenada Tired Hands (Mans Cansades). Fundada en 2011 a Ardmore, Pennsilvània, per Jean Broillet. Aquest, un brouater enamorat de les cerveses rurals belgues tenia per obsessió innovar. I va ser un dels que van tirar endavant les Milk Shake. Quan Jason Alström va escriure el que hem citat, en va elaborar no menys de 22! Tired Hands no va inventar les Milkshake IPA. En paraules de l’Enric Pardo de Can Navarra, 
«de cap manera es pot atribuir el terme Milkshake IPA (IPA-batut de llet) a Tired Hands, però sí que és un clar exemple del procés innovador que s’ha donat en els darrers anys gràcies a les petites microbroueries amb capacitat d’innovar sense posar en risc una gran producció».
Malauradament, jo no recordo aquesta cervesa així que ens referirem a allò que va suggerir-ne en Marc:

«Força seca per ser una milkshake. El mango es notava sobre tot en boca, però no era un suc espès com es podia esperar».
... I és que hi havia mango natural (1,5 kg)! ... i, a més, 2 tires de vainilla ...


TAULA DE TOTA LA SÈRIE

Capítol 8 - Endolciment i espesseïment - Dual Hops
Annexos - El BJCP i les IPA. Traducció dels articles al Català.
 Albert Barrachina Robert
Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa a la Facultat d'Enologia de la Universitat Rovira i Virgili
Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa al curs de cervesa artesana de la Universitat d'Alacant.
Membre de l'equip d'Art Cervesers.
Jutge certificat BJCP des del 2015
Premi Steve Huxley 2020

Nota final

Llicència de Creative Commons
Aquells que voleu fer servir aquest article, copiar-lo, traduir-lo, o fer veure que us heu llegit totes les fonts 😉, ho podeu fer. L'accés a aquest blog és completament lliure. I essent que el seu objectiu és la difusió de la cultura de la cervesa, podeu copiar i afusellar com us abelleixi sobiranament. Cap problema.
NOMÉS HEU DE TENIR L'HONESTEDAT DE CITAR TOTES LES VOSTRES FONTS, INCLOENT-HI AQUESTA, ENCARA QUE US FACI RÀBIA QUE ESTIGUI ESCRITA EN CATALÀ. TAMPOC COSTA TANT SER UNA MICA HONEST! PER ENDAVANT, MERCI.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada