20 de setembre 2023

Les cerveses de collita de llúpol - "harvest beer" - 2 - Notes històriques

 Les cerveses de collita de llúpol

"harvest beer"

 

2 - Notes històriques

Nota històrica 1

El primer esdeveniment relacionat amb el llúpol al qual vaig assistir mai, va ser una trobada de l’ACCE. Diria que va ser el primer esdeveniment d’aquesta mena, però no recordo l’any. Com diu l’Enric Pardo, això és prehistòria cervesera de Catalunya. La van organitzar els amics de Barcelona al capdavant dels quals hi havia un noi mexicà que es feia dir Chalico que saludo afectuosament des d’aquí.

Recordo que em vaig haver d'esforçar molt per trobar informació seriosa sobre el llúpol i, sobre tot, sobre el perfil aromàtic de cada varietat que vam estudiar.

No sé si ho vaig fer prou bé, però els assistents foren gent molt amable i comprensiva.

El cas és que de llavors ençà, no he parat. Tampoc recordo l’any, però ja fa un bon temps, arran d'aquest primer experiment, em va convidar el Jordi Sànchez de Lupulina a fer una presentació sensorial de llúpols que, si no recordo malament, es va fer a Cassà de la Selva. Jo havia desenvolupat un sistema d’avaluació de llúpols que encara faig servir. El sistema en si mateix no és res de l’altre dijous, però la llista de descriptors sí que va ser una feinada.

La gràcia d’aquesta presentació va ser que els amics de Whym (Francesc) van produir una cervesa que avui en dia en diríem «harvest» o «de collita» elaborada amb llúpol acabat de collir dels camps d'en Jordi. Va ser quan vaig decretar definitivament que el llúpol «Nugget», considerat habitualment com un llúpol d’amargor, ofereix unes aromes riques, agradables i d’una formidable frescor que, en aquell estat, en farien un candidat seriós a ser considerat «d’aroma».

Foto: Noèlia Suàrez

 Nota històrica 2

Segons sembla, la idea de comercialitzar cervesa de «collita de llúpol» no té paternitat definida. Aparentment i sense que jo hagi trobat cap referència gaire concreta sobre la qüestió, ja se’n devien produir cap al 1990. Vull dir que hi ha constància d’una cervesa de «collita de llúpol» destinada al comerç en aquella època. A Anglaterra, per exemple, la Wadworth Brewery en feia una cap al 1992 i en van dir «fresh hop».

En qualsevol cas, la recerca d’un origen serà gairebé impossible. No seria d’estranyar que, un cop descobertes les virtuts del llúpol, ningú no pensés, en època de collita, d’aprofitar-ne una mica per a fer cervesa. De fet, fins i tot podem imaginar que, cap als segles XVII i XVIII, ja devia ser una pràctica freqüent en les zones de cultiu de llúpol.

 

Taula: 

1. Introducció

2. Notes històriques

3. Un parell d'apunts sobre les designacions

4. Algunes coses que cal saber sobre llúpols (per a neòfits)

5. Alguns aspectes tècnics

6. Els estils

7. Sensorial

8. Beneficis econòmics i socials

9. Pacific Gem - La joia del pacífic

10. Fonts

Albert Barrachina Robert
Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa a la Facultat d'Enologia de la URV
Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa al curs de cervesa artesana de la Universitat d'Alacant.
Membre de l'equip d'Art Cervesers.
Jutge certificat BJCP des del 2015
Premi Steve Huxley 2020

Nota final

Llicència de Creative Commons
Aquells que voleu fer servir aquest article, copiar-lo, traduir-lo, o fer veure que us heu llegit totes les fonts 😉, ho podeu fer. L'accés a aquest blog és completament lliure. I essent que el seu objectiu és la difusió de la cultura de la cervesa, podeu copiar i afusellar com us abelleixi sobiranament. Cap problema.
NOMÉS HEU DE TENIR L'HONESTEDAT DE CITAR TOTES LES VOSTRES FONTS, INCLOENT-HI AQUESTA, ENCARA QUE US FACI RÀBIA QUE ESTIGUI ESCRITA EN CATALÀ. TAMPOC COSTA TANT SER UNA MICA HONEST! PER ENDAVANT, MERCI.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada