20 de setembre 2023

Les cerveses de collita de llúpol - "harvest beer" - 7 - Sensorial

Les cerveses de collita de llúpol

"harvest beer"

Collita de llúpol. Lliçà d'Amunt. Foto: Noèlia Suàrez. 

 7 - Sensorial

He de dir la veritat: no he pres apunts les vegades que he tastat aquestes cerveses (que han estat poques). Se sol dir que l’amargor, encara que sigui notable, és més rodona, suau o, si volem, confortable que la que se sol apreciar en cerveses «convencionals». Les aromes, també imparteixen aquesta sensació de suavitat, blanesa i bonança al mateix temps que, si ens hi fixem, el perfil és molt més ric i les sensacions herboses i cítriques solen ser extraordinàriament fresques.

I d’això hem de parlar també. Més d’un brouater que he pogut conèixer acorden molta importància i persegueixen impetuosament l’efecte fresc de la cervesa. Una frescor que no depèn necessàriament de la temperatura ―seria massa fàcil! És una combinació de notes fresques, balsàmiques i «verdes» en el conjunt de la cervesa, però sobre tot en les seves aromes. I a fe que ho recerquen gairebé obsessivament cuidant els ingredients, la fabricació, la distribució i tot allò que pot afectar aquest efecte de frescor que consideren fonamental en una cervesa artesanal. Doncs bé, la CCL és un cas pedagògic d’escola per aprendre a distingir aquesta particularitat. No és l’únic, però és bastant modèlic.

Per fer-nos una idea d'allò que estem parlant, només cal que fem un experiment: ens procurarem alguna herba aromàtica en fresc i en sec. Encara que la versió seca sigui recent i especialment cuidada, l’olor no serà la mateixa que la de la seva versió en fresc. Ho provarem amb julivert, amb estragó, menta, alfàbrega, o el que sigui. L’olor s’assembla, per descomptat, però no és en absolut la mateixa i no és gens complicat adonar-se’n. Diria que fins i tot, és evident.

Un altre experiment que es pot fer: comprarem un formatge de supermercat en versió tancada (s’ha d’encetar la peça) i en versió pretallada, dins del seu embalatge de plàstic. A fe que no és el mateix! S’assembla, per descomptat, però no és el mateix, ni en termes textura ni en aromes.
Així que, tastar una CCL, també té clars avantatges didàctics. 

 

Albert Barrachina Robert
Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa a la Facultat d'Enologia de la URV
Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa al curs de cervesa artesana de la Universitat d'Alacant.
Membre de l'equip d'Art Cervesers.
Jutge certificat BJCP des del 2015
Premi Steve Huxley 2020

 Nota final

Llicència de Creative Commons
Aquells que voleu fer servir aquest article, copiar-lo, traduir-lo, o fer veure que us heu llegit totes les fonts 😉, ho podeu fer. L'accés a aquest blog és completament lliure. I essent que el seu objectiu és la difusió de la cultura de la cervesa, podeu copiar i afusellar com us abelleixi sobiranament. Cap problema.
NOMÉS HEU DE TENIR L'HONESTEDAT DE CITAR TOTES LES VOSTRES FONTS, INCLOENT-HI AQUESTA, ENCARA QUE US FACI RÀBIA QUE ESTIGUI ESCRITA EN CATALÀ. TAMPOC COSTA TANT SER UNA MICA HONEST! PER ENDAVANT, MERCI.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada