20 de setembre 2023

Les cerveses de collita de llúpol - "harvest beer" - 9 - Pacific Gem

Les cerveses de collita de llúpol

"harvest beer"

 
Pacific Gen. Lliçà d'Amunt. Foto: Noèlia Suàrez.

9 - Pacific Gem -Joia del Pacífic

La CCL que està fermentant en aquests moments que escric és una cervesa monovarietal de llúpol de la varietat PACIFIC GEM.

 

Podríem discutir una estona sobre si té sentit produir CCL’s amb varietats diverses o si és millor elaborar monovarietals. Cada versió presenta avantatges i desavantatges i no estic segur que s’arribi a cap conclusió determinant. A títol personal, diré que preferiria una CCL monovarietal per motius didàctics: m’agrada intentar aprendre a reconèixer perfils sensorials en general i, per descomptat, de llúpols. I tenint en compte la particularitat d’extrema frescor del llúpol, el seu efecte diferenciat segons les varietats sobre la cervesa acabada, m’interessa i em diverteix en gran manera.

 

Vegem una mica de què tracta aquesta varietat.

 

 
Flors de Pacific Gem acabades de collir, amb fula i tot plegat. Camp de Lliçà d'Amunt. Foto: Noèlia Suàrez.

Criança:

Aquesta varietat ha estat desenvolupada per l’ Horticultural Research Centre a Aukland, Nova Zelanda. Va ser posada en el mercat en 1987

 

Filiació:

Es tracta d’un encreuament triploide (vegeu nota) entre tres varietats, Smooth Cone, California Late Cluster i Fuggle.

 

Ús

Com ho veurem, el Pacífic Gem ostenta una amargor notable que el faria apte com a llúpol d’amargor. Però les seves aportacions aromàtiques també són reconegudes, apreciades i utilitzades.

 

Característiques aromàtiques:

Aromes delicades i suaus que recorden la fusta de roure (o fusta seca) i la mora (o fruites del bosc). També se cita el pebre negre, notes florals. Les addicions tardanes en la cervesa poden incloure notes cítriques i de fusta de pi.

Dades tècniques:

Àcids alfa: entre 13 i 15%
Àcids beta: entre 7 i 9%
Co-Humulona en %del total d’àcids: 37-40
Total olis essencials en mL/100 g: 1,0-1,3

Plantació:

Rizomes sembrats, conreats i collits a Lliçà d'Amunt per Biolupulus (Girona).

Nota de l'Enric Pardo (Can Navarra):

És possible que aquest llúpol fos una "joia" ara fa 15 anys, però el seu regnat va ser efímer. Va quedar ràpidament desbancat pels Nelson Sauvin i el Motueka. Actualment els "pacífics" que dominen el mercat són Wakatu, Waimea, Wai-iti i Rakau, que, per a mi, voregen l'excel·lència, a anys llum dels d'EUA.

Taula:

1. Introducció

2. Notes històriques

3. Un parell d'apunts sobre les designacions

4. Algunes coses que cal saber sobre llúpols (per a neòfits)

5. Alguns aspectes tècnics

6. Els estils

7. Sensorial

8. Beneficis econòmics i socials

9. Pacific Gem - La joia del pacífic

10. Fonts

Nota:

 Triploïdia: cas particular de poliploïdia en què la dotació cromosòmica és triple i l’organisme, dit triploide, té en totes i cadascuna de les cèl·lules tres jocs de cromosomes.

 

Albert Barrachina Robert
Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa a la Facultat d'Enologia de la URV
Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa al curs de cervesa artesana de la Universitat d'Alacant.
Membre de l'equip d'Art Cervesers.
Jutge certificat BJCP des del 2015
Premi Steve Huxley 2020

 Nota final

Llicència de Creative Commons
Aquells que voleu fer servir aquest article, copiar-lo, traduir-lo, o fer veure que us heu llegit totes les fonts 😉, ho podeu fer. L'accés a aquest blog és completament lliure. I essent que el seu objectiu és la difusió de la cultura de la cervesa, podeu copiar i afusellar com us abelleixi sobiranament. Cap problema.
NOMÉS HEU DE TENIR L'HONESTEDAT DE CITAR TOTES LES VOSTRES FONTS, INCLOENT-HI AQUESTA, ENCARA QUE US FACI RÀBIA QUE ESTIGUI ESCRITA EN CATALÀ. TAMPOC COSTA TANT SER UNA MICA HONEST! PER ENDAVANT, MERCI.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada