20 de setembre 2023

Les cerveses de collita de llúpol - "harvest beer" - 6 - Els estils

Les cerveses de collita de llúpol

"harvest beer"

6 - Els estils

 
Màquina de separar la flor de la branca. Al primer pla, plantes per "pelar". Camp de Lliçà d'Amunt. Clúster de la cervesa artesana. Foto: Noèlia Suàrez.

Moltes pàgines s’emboliquen una mica a fornir-nos recomanacions sobre quins estils són més adients per a fer CCL’s. Com ja hem apuntat, pràcticament, es pot fer una CCL amb qualsevol estil de cervesa. Però, crec que és més una qüestió de seny que de regles que cal saber de memòria:

Si ens esforcem a trobar un llúpol fresc i si movem la muntanya cap a elaborar una cervesa amb aquest ingredient en aquesta rara presentació, el que voldríem és que es notés l’esforç, que el llúpol es pogués distingir clarament en totes les qualitats atribuïbles al procediment de fer una CCL. No tindria doncs sentit fer tot aquest esforç per fer una cervesa de perfil aromàtic molt fort, amb fenols en quantitats fenomenals o amb un perfil de cereals contundent. Es pot fer, però no té sentit.

Habitualment, les CCL són American Pale Ales i Indian pale Ales perquè aquests estils ja pretenen ser un mostrari de llúpols. N’he vist algunes que eren de baixa fermentació i alguna que era Saison.

La meva opinió és doncs que si adoptem un estil, qualsevol estil, l’haurem de pensar perquè no dissimulés el llúpol i tota la feinada que hi ha al darrere. Jo no faria una CCL amb base d’una Imperial Stout, per exemple. No dic que seria dolenta, afirmo que no aconseguiríem el nostre objectiu.

Taula:

1. Introducció

2. Notes històriques

3. Un parell d'apunts sobre les designacions

4. Algunes coses que cal saber sobre llúpols (per a neòfits)

5. Alguns aspectes tècnics

6. Els estils

7. Sensorial

8. Beneficis econòmics i socials

9. Pacific Gem - La joia del pacífic

10. Fonts

 

Albert Barrachina Robert
Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa a la Facultat d'Enologia de la URV
Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa al curs de cervesa artesana de la Universitat d'Alacant.
Membre de l'equip d'Art Cervesers.
Jutge certificat BJCP des del 2015
Premi Steve Huxley 2020

 Nota final

Llicència de Creative Commons
Aquells que voleu fer servir aquest article, copiar-lo, traduir-lo, o fer veure que us heu llegit totes les fonts 😉, ho podeu fer. L'accés a aquest blog és completament lliure. I essent que el seu objectiu és la difusió de la cultura de la cervesa, podeu copiar i afusellar com us abelleixi sobiranament. Cap problema.
NOMÉS HEU DE TENIR L'HONESTEDAT DE CITAR TOTES LES VOSTRES FONTS, INCLOENT-HI AQUESTA, ENCARA QUE US FACI RÀBIA QUE ESTIGUI ESCRITA EN CATALÀ. TAMPOC COSTA TANT SER UNA MICA HONEST! PER ENDAVANT, MERCI.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada