26 de juny 2012

Cursos -Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Tarragona

Un parell de fotos del curs que vam donar al Juny 2012 al Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Tarragona.
Vam estar degustant, GUEUZE, FRAMBOZEN, SCHNEIDER MEINE BLONDE, FRANZISKANER DUNKEL, AVENTINUS, BLANCHE DE NAMUR, LOSCHER 1881, KORBINIAN, WEIHENSTEPHAN PILS, HOPBACK SUMMER LIGHTNING, O'HARA IRISH RED, O'HARA STOUT, SAMUEL SMITH IPA, ART LUMEN, MAREDSOUS (les tres), ORVAL i DUVEL, tot plegat en tres sessions de dues hores cadascuna.
Merci a l'Oriol per convidar-me i merci a 2D2Dspuma per la logística.




24 de juny 2012

Defectes - 01 - olors de formatge - taula


Olors de formatge en la cervesa.


De forma general, les olors de formatge no són mai benvingudes en la cervesa. Ni tampoc solen venir soles. En efecte, els compostos químics que les produeixen solen ser percebuts de forma diferent segons la seva concentració.  De fet, la majoria d’aquests compostos es troben sempre a la cervesa, però normalment i per anar bé, es troben en concentracions inferiors al llindar de percepció.

Aquest llindar de percepció és variable segons el compost i també varia molt d’una persona a l’altra.

Hem trobat uns quants compostos que importen olors de formatge a la cervesa. La llista no està acabada i l’anirem completant a mesura que trobem més coses.

De moment, hem ordenat els que ja hem descobert segons la seva composició química i, per fer-ho àgil i per no espantar el personal, hem fet capítols separats, no massa llargs.

Per als més curiosos, també hem fet un resum del que són els àcids grassos atès que les olors de formatge solen procedir d’aquesta categoria de compostos.



Semblaria que uns altres responsables de les olors de fromatge (o quelcom semblant) en la cervesa són:

6.- el 2-Nonenal
7.- i el Tans-2-Nonenal.
(Aquest tros està per fer...)


Defectes - 09 - Àcid Capric


Àcid capric.

Altres noms:
Àcid Decanoic, Àcid n-Capric, Àcid n-Decanoic, Àcid Decylic, Àcid n-Decylic, Àcid Decoic, Àcid 1-Nonane Carboxilic, etc.

Fórmula resumida: C10 H20 O2

Fórmula extensa: CH3(CH2)8COOH

Representació gràfica:
Àcid Capric

Es tracta d’un àcid gras saturat.
Es troba de forma natural en la llet d’alguns mammífers, en l’oli de coco i en el de palma (de cor de palma).
S'utilitza en síntesi orgànica i industrialment en la fabricació de perfums, lubricants, greixos, cautxú, plàstics, colorants, additius d'aliments i productes farmacèutics.

Olors: cabra, greix, ranci. (Formatge de cabra).

Aroma of Beer, Wine and Distilled Alcoholic Beverages: pàgina 92, taula 52 i 53, es pot veure com els àcids grassos són normals en la cervesa i sobre tot que hi són gairebé tots, incloent l’Àcid Decanoic.
L’únic que cal vigilar que no sobrepassin el llindar de percepció. Per a l’Àcid Capric, no l’hem trobat. 
Cal però saber que, com tots els àcids carboxilics, la seva procedència pot ser per infecció (Brettanomyces).

Altrament, una cèl·lula de ferment és com un gran globus ple de micro components així com components químics destinats a alimentar la cèl·lula o a construir-ne una altra, cosa que inclou àcids carboxílics. En situacions d’estrés (en un ambient químicament hostil),  la cèl·lula mor i rebenta. D’això se’n diu atòlisi. Les parets de la cèl·lula ja no aïllen el seu contingut de l’ambient, i s’escampa aquest contingut. Això explicaria la presència d’acids carboxilics en la cervesa.

Conclusió:  
cal canviar la cervesa de fermentador per evitar un contacte gaire llarg de les cèl·lules mortes amb la cervesa. És una cosa important que cal vigilar en cerveses que es volen fermentar molt de temps o que no es volen pasteuritzar.

Fonts:
Aroma of Beer, Wine and Distilled Alcoholic Beverages  Per Lalli Nykänen,Heikki Suomalainen

Defectes - 08 - Àcid Caprílic


Àcid Caprílic

Altres noms:
Àcid Octanoic, Àcid C-8, Capryloat, Àcid Octoic, Àcid Octic, Àcid 1-Heptàcarboxilic, etc.

Fórmula condensada:  C8H16O2

Fórmula extesa: CH3(CH2)6COOH

Representació molecular:
Àcid Caprilic o Octanoic.


Es troba de forma natural en la mantega, en la llet condensada, en els gelats, la llet i el iogurt. Altrament, també es pot trobar en l’oli de coco i en l’oli de palma.

Olors:
Cabra, cera, greix.
Llindar de percepció: 4-6 mg/L (4-5 segons els autors).

Les aromes de l’àcid caprilic es formen entre altres durant la guàrdia i també poden procedir de l’autolisi del ferment. Es noten molt millor quan el pH és baix.

Els ferments de baixa fermentació en produeixen més que els d’alta fermentació de manera que en alguns casos, es considera que alguna presència de “cabra” en algunes Lager podria ser acceptable.

L’activitat de Brettanomyces condueix a un augment significatiu en àcid caprílic (C8) i àcid capric (C10) (se’n formen petites quantitats durant l’activitat de Saccharomyces cervesiae) juntament amb els seus èsters associats, etil caprilat i caprat d'etil. Aquests compostos produeixen aromes de cabra en el producte final


Els àcids càpric i caprílic són àcids grassos de cadena curta i es creu que són subproductes del metabolisme del llevat, produïts durant la síntesi de lípids per les cèl·lules de llevat i alliberats en el mitjà a través de fuites en les membranes danyades per l’etanol, o com a conseqüència d'un mecanisme autolític (com acabem de dir més amunt) .
Espelmes de cera natural.

Les temperatures més altes, l'aireig i l'agitació durant la fermentació poden reduir les quantitats d'àcids grassos en la cervesa. La reducció de la ventilació / agitació en produeix concentracions més altes.

En la Gueuze, nivells d’àcid caprilic de 12,4-21,85 ppm són acceptables.


En l'antiguitat, les olors de cabra en la cervesa ja es consideraven com a defecte: http://cervesaencatala.blogspot.com.es/2009/10/historia-roma-antiga.html

Usos: L’Àcid Caprilic es fa servir com a base per a crear èsters per a la perfumeria.
També s’usa en el tractament d’algunes afeccions bacterianes (Staphilococcus aureus, Streptococcus).
També funciona com a pesticiada en la indústria alimentària, en escoles, en veterinària i altres llocs.


Article Precedent: Àcid Caproic



Fonts:





Defectes - 07 - Àcid Caproic


Àcid Caproic
Altres noms:
Sistemàtic: Àcid hexanoic. (Hexa: 6, pels 6 carbonis presents).
Altres noms: Àcid Butil acetic, Àcid Capronic, Àcid Hexoic, Àcid Pentiformic, etc.
Fórmula resumida: C6H12O2
Fórmules extenses:
C5H6COOH
Àcid Caproic


L’àcid caproic és, com tots els atres que hem pogut veure fins a ra en aquesta sèrie, un àcid carboxilic (conté el grup COOH).
L'Àcid Caproic és molt poc soluble en aigua (1.082 g/100 g), de manera que el citem sense estar segurs que el trobariem en la cervesa. En el FLAVORACTIV, no el citen.
Se'l troba habitualment en els greixos de la llet, en el greix de coco o en l'oli de palma.
Sol fer una olor punyent de greix, de formatge i/o de cera. També se’l descriu com a olor de cabra o, més extensivament, com a olor d’animal de granja. Altrament hi ha qui el descriu com a àcid i ranci.
No hem pogut esbrinar el seu llindar de percepció en els humans.

 

Per als amants dels experiments: cal trobar un tros d’escorça de Gingko (Gingko Biloba) i deixar-la podrir i així sentirem la olor aquesta.
Escorça de Gingko
Retorn a la pàgina anterior: Àcid Isovaleric
Pàgina següent: Àcid Caprilic.


Fonts:

Defectes - 06 - Àcid Isovaleric

 
Àcid Isovalèric.

L’Àcid isovalèric és conegut també amb els noms de
Àcid 3-metilbutanoic (nom sistemàtic)
Àcid Delfínic
Àcid 3-metilbutiric
Àcid Isopentanoic

És un isòmer de l’àcid valèric. En efecte, té la mateixa fórmula química (C5H10O2) però te una estructura diferent. Veieu sinó:
Àcid Valèric
Àcid Isovalèric
L’àcid Isovalèric te una forta olor punyent de formatge o de suor. Però els seus èsters són molt agradables i es fan servir en perfumeria. És el principal component de la pudor de peus perquè és metabolitzat pels bacteris de la pell a partir de la Leucina. L’Àcid Isovalèric també és el principal responsable de la olor de formatge dels llúpols oxidats. Altrament, s’assenyalen també olors de pútrid, de formatge ranci, d’arrel de valeriana i de suor. Alguns més gràfics parlen directament de mitjons bruts de suor.

Llindar de percepció: 1ppm. Aquest llindar és, com sempre, força variable de persona a persona i segons les circumstàncies.

La principal font d’àcid isovalèric en la cervesa és l’ús de llúpols en mal estat. En la natura, es pot trobar també en el tabac.

En detall: els llúpols contenen al menys cinc tipus principals d’àcids alfa. Humulona, Adhumulona, Cohumulona, Posthumulona i Prehumulona. Aquests àcids són molt semblants. 
Humulona
Cohumulona
 
  
Posthumulona



Un d’aquests àcids, la humulona, té un grup anomenat isovaleril, que quan s’oxida pel temps o l’emmagatzematge impropi, s’aïlla de la molècula i esdevé sensorialment actiu aportant les esmentades pudors de formatge, ranci, pudor de peus, etc.

Una altra forma que podria tenir l’Àcid Isovalèric d’introduir-se en la cervesa és la via bacteriana. Concretament, infeccions per Brettanomyces. Aquest ja el coneixem perquè sol ser també responsable de la presència d’Àcid Acètic (vinagre), de 4-etilfenol (desinfectant) i de 4-etilguaiacol (fum).
En aquest segon supòsit, la solució està molt clara: extremar les mesures de prevenció d’infeccions. O sigui netejar i netejar.
Brettanomyces




 Fonts:

Article precedent: Àcid Valèric
Article següent: Àcid Caproic

Defectes - 05 - Àcid Valeric


Àcid Valèric

L’Àcid Valèric també és conegut amb el nom sistemàtic
d’Àcid Pentanoic,
però he recollit altres denominacions:
Àcid propilacètic, 
 i
d’Àcid Butane-1-carboxílic.

La seva fórmula abreujada és C5H10O2, però el seu aspecte pot ser:
Àcid Valeric

Com tots els àcids grassos de cadena curta, la seva olor no és agradable. El seu nom procedeix de la Valeriana (Valeriana Officinalis) on se’n troba bastant. Si heu pres infusió pura de valariana alguna vegada, sabreu el pa que s’hi dóna. Es descriu sovint com a suor pebrada... Si heu treballat a l'estiu amb algú que tenia poca tirada cap a l'aigua, sabreu de què parlem.
Arrel de valeriana
Com en el cas dels altres àcids grassos pudents, els èsters que en procedeixen (etil valerat, pentil valerat) són agaradables i són usats en perfumeria i en l’alimentació per mor de les seves olors fruitades que solen recordar la poma i la pinya entre altres.
Aquest cop veiem que no es parla ben bé de formatge, però ho repeteixo, l'Àcid valèric es pot trobar en quantitats discernibles en la cervesa i pot aportar flaires molt poc afalagadores que poden presentar alguna semblança amb les olors de formatge...
Valeriana, planta

Capítol precedent: Àcid isobutiric
Capítol següent: Àcid isovaleric

Defectes - 04 - Àcid Isobutiric


Àcid Isobutiric

L’àcid isobutiric també és conegut amb el nom sistematic d’àcid 2-metilpropanoic. Te altres noms com ara Àcid 2-metilpropionic, 
Àcid Valerianic i 
Àcid Isobutanoic.

La seva fórmula resumida és  C4H8O2   
Te doncs la mateixa fórmula que l’Àcid Butíric
Es pot representar de la forma següent:

Àcid Isobutiric

Comparem amb l’àcid butiric:
Àcid Butiric

... i veiem que el que és diferent és l’estructura. Diem que aquests dos compostos són isòmers.

La seva olor sol recordar la dela garrofa (Ceratonia siliqua). De fet és el principal constuent de la olor d’aquesta fruita. 
Garrofes madures sobre el garrofer
Altrament, també se’n troba en la rel d’Arnica (Arnica sp.). 
Àrnica Latifolia

Aquí, ningú ha parlat de formatge, però si coneixeu la olor de la garrofa...

Post precedent: Àcid Butiric
Post següent: Àcid Valèric

Defectes - 03 - Àcid Butiric


Àcid Butiric o Àcid Butanoic.

L’àcid butiric sol afegir olors de ranci, de vòmit de criatures de bolquers i, en casos extrems, de putrid. També hem recollit mantega rancia, Parmesà i olor corporal (suor).
El seu gust és agre amb un final dolç.
Entre el 3 i el 4% dela mantega és àcid butanoic.
Parmesà
Els gossos el detecten a 10 ppb! Mentre que nosaltres el detectem a 10 ppm.
El meu gos Jimbo salvat de la gossera i que
percep l'ácid butiric 1 milió de vegades
 millor que jo...
L’Àcid butíric es detecta millor amb un pH general de la cervesa baix.

La seva fórmula és CH3-CH2-CH2-COOH, o bé, en forma resumida, C4H8O2
Cal anar en compte perque el formiat de propil te la mateixa fórmula general. 
És considerat un àcid carboxilic de cadena “curta” (només 4 carbonis). És un àcid considerat fluix.
Àcid Butiric

La paraula “butiric” procedeix del grec βούτυρο, i significa “mantega”. El seu nom sistemàtic és Àcid Butanoic.

L’Àcid Butanoic és produït en condicions anaeròbies.

Normalment aquest compost és sintetitzat per bacteris indesitjats durant l’elaboració del most (maceració) i , ocasionalment també es pot produir que els bacteris que el formen s’infiltrin durant l’envasament.

De moment, només hem trobat quatre famílies de bacteris responsables de la seva presència: BACILLUS SUBTILIS i CLOSTRIDIUMS. Altrament, ens citen especialment el MEGASPHERA i el PECTINATUS, com a responsables de la presència de molts àcids grassos pestilents en la cervesa i, en especial, de l’àcid butiric.
Clostridium difficile

Els Èsters d’Àcid Butiric (metil butirat) fan bona olor i són usats en perfumeria.

L’àcid butiric te un isòmer anomenat Àcid Isobutiric o 2-metilpropanoic.

Com que la causa de la presència d’àcid butiric són aquests bacteris, la forma de no trobar àcids grassos a la cervesa, al menys aquests, és extremant l’higiene.


Post següent: Àcid Isobutiric

Defectes - 02 - Olors de formatge - Els àcids grassos - generalitats


Els àcids grassos i  la cervesa o què li passa a la meva cervesa que fa olor de formatge?

Com que la majoria de les olors de formatge que es produeixen en la cervesa són àcids grassos, em pensat que no estaria de més parlar-ne un mica de forma general.

Què són els àcids grassos?
Hem pogut observar que també reben el nom d’àcids carboxílics.  Els més importants que solen ser els més comuns, han rebut noms particulars i, a posteriori han estat designats de forma sistemàtica. Per això alguns àcids grassos tenen dos noms, el “tradicional” i el sistemàtic.

Els àcids grassos o àcids carboxílics són doncs unes molècules orgàniques lipídiques formades per una cadena hidrocarbonada (amb àtoms de carboni i hidrogen). La majoria d’aquestes molècules tenen un nombre parell de carbonis. A un extrem de la cadena, hi ha un grup anomenat Carboxil (-COOH) que és el que determina que aquesta molècula és un àcid gras.
Grup carboxil
Els àcids grassos són el components d’alguns lípids com ara els greixos (triglicèrids).
Existeixen diversos tipus d’àcids grassos, n’hi ha de saturats (els enllaços entre carbonis són tots simples) i d’insaturats (hi ha algun enllaç doble entre carbonis) i aquests darrers es distingeixen en diverses categories en les quals podeu entrar visitant l’article de la Viquipèdia sobre aquesta entrada.

D’àcids grassos en la cervesa, n’hi ha sempre. Però normalment, la seva quantitat sol ser baixa i, per tant, indetectable (per sota del llindar de percepció). Quan aquesta quantitat augmenta sensiblement, aquests àcids esdevenen causa de maldecaps perquè es constitueixen en aromes no apropiades, desagradables o, fins i tot, repugnants. Bàsicament (entrarem en detall per cada àcid), les olors que hem pogut repertoriar són les de vinagre, fecal, sabó, cera, pútrid, vòmit, ranci, suor, formatge, cabra i altres descripcions menys gràfiques (i per tant menys comprensibles).


Com totes les olors (i pudors), la quantitat d’un compost que ens estimula determina molt com la percebrem. Un compost com ara l’Índol (que no és un àcid gras però que és un bon exemple) és percebut com floral i agradable a baixes concentracions mentre que, en grans quantitats repèl amb una forta olor fecal. Per això, alguns àcids grassos poden ser considerats acceptables a nivells pròxims al llindar de percepció generant alguna sensació positiva mentre que, quan augmenta la seva presència, molt ràpidament passen a ser considerats horribles i insuportables. I també per això i perquè cadascú de nosaltres te un llindar de percepció diferent, es descriuen les aportacions aromàtiques en general i les dels àcids grassos en particular de forma variable (uns diuen formatge massa madur mentre que d’ altres diuen vòmit de nadó, per exemple).

En la brouateria, els lípids més importants són doncs els àcids grassos. Solen procedir de quatre orígens diferents.

A)     Uns procedeixen del metabolisme del ferment i solen ser saturats (no hi ha enllaços dobles entre els carbonis).
B)      Uns altres procedeixen de llúpols oxidats. Aquests solen ser insaturats (hi sol haver algun enllaç doble entre carbonis de la cadena).
C)      Es poden també trobar àcids grassos que procedeixen del malt. Aquests també solen ser insaturats.
D)     Finalment, bastants àcids grassos procedeixen d’infeccions bacterianes alienes.

A)     Metabolisme del ferment.
El metabolisme del ferment en el most comprèn diverses etapes, entre les quals figura la fase anomenada “de latència”.
Durant aquesta fase, el ferment necessita grans quantitats d’oxigen per tal de sintetitzar esterols i àcids grassos insaturats que són necessaris com a factors de creixement (entengui’s de multiplicació) atès que són bàsics per a la constitució de la membrana cel·lular entre altres coses. Normalment, la majoria d’aquests àcids grassos són metabolitzats, o sigui consumits pel mateix ferment. Però sol passar que no tots aquests àcids grassos siguin absorbits i que es quedin en suspensió en la cervesa. Aquest fet és negatiu perquè llavors, aquests àcids grassos, si n’hi ha quantitats detectables, poden provocar olors desagradables o ser precursors a compostos de la seva oxidació o degradació que impliquen olors ràncies en la cervesa acabada.
Aquest fenomen és anomenat “Yeast bite” pels brouaters casolans americans.
Saccharomyces reproduïnt-se
 B)      Llúpols oxidats.
Els llúpols emmagatzemats en males condicions poden perdre significatives quantitats d’àcids alfa en un termini d’un any.
Per exemple, el nivell d’AA del Cascade conservat en fresc passa de 7,6 a 4,6% en aquest lapse de temps.
El producte final de l’oxidació de la humulona durant un emmagatzematge defectuós compren una gran quantitat de compostos entre els que cal que citem l’àcid valèric, l’àcid butíric i l’àcid 2-metil-butíric. Les aromes aportades per aquests compostos són principalment les de formatge.
Les aromes de l’oxidació de l’humulè solen aportar flaires d’artemísia.

Moltes vegades, males condicions d’emmagatzemament, especialment quan la temperatura és massa alta, indueixen o acceleren l’oxidació dels components del llúpol. En algun cas, hem pogut observar com, en una cervesa viva, el fenòmen es revertia amb un bon temps de guàrdia a temperatura correcta. Però no és sempre així i no he pogut esbrinar a què es devia aquesta reversibilitat (no ho he trobat enlloc).


C)      Malt.
Els àcids grassos insaturats que procedeixen del malt es troben en suspensió en el most. Formen part de les terboleses d’aquesta fase de l’elaboració. Constitueixen fàcilment el 50% dels lípids presents. Un most tèrbol pot contenir entre 5 i 40 vegades més d’àcids grassos que un most filtrat i clar. Els àcids grassos de llarga cadena (crec que són els que contenen entre 12 i 18 carbonis) que procedeixen del malt poden ser perniciosos i donar mals gustos i aromes en la cervesa acabada si no són controlats, però no són dolents del tot: contribueixen a un bon metabolisme del ferment i inhibeixen la formació d’alguns acetats desagradables durant la fermentació. Altrament, un excés d’àcids grassos de llarga cadena pot impedir una bona formació de cap d’escuma i pot conduir a l’aparició d’aromes ràncies.
Hi ha molts àcids grassos d’aquesta categoria en la cervesa. Els més importants serien  l’àcid oleic i l’àcid linoleic. Ambdós tenen 18 carbonis i alguns enllaços dobles. El que fa que són àcids orgànics, és el grup –COOH que apareix al principi o al final de la molècula. Hi ha una llarga i controvertida discussió sobre la quantitat de terbolesa acceptable en un most que incorre en saber fins a quin punt aquests àcids grassos són bons i des de quin punt ja són perniciosos. Dit d’una altra manera, com cal filtrar el most per evitar els efectes negatius i potenciar el efectes positius.

D)     Infeccions bacterianes:
Una altra font de generació d’àcids grassos són algunes infeccions bacterianes com ara la de Brettanomyces que introdueix àcid isovalèric en la cervesa, al marge de l’àcid acètic [vinagre], del 4-etilfenol [farmàcia] i del 4-etilguaiacol [fum] que ja produeix.

Brettanomyces
 Altrament, bactèries d’espècies com ara Megasphera i Pectinatus fabriquen quantitats notables d’àcids grassos entre els quals es troba principalment l’àcid butíric, amb la seva peculiar i repulsiva pudor de vòmit de nadó. 

Alguns Clostridiums i Bacils poden afegir-se també a la festa de la cervesa infectada.

Clostridium
Els àcids grassos més importants que trobarem en una cervesa són els següents:

01.- Àcid Butiric o Àcid Butanoic (CH3(CH2)2COOH) (C4H8O2).
02.- Àcid Isobutiric (CH3)2CH-COOH)( C4H8O2).
03.- Àcid Valeric o Àcid Pentanoic (CH3(CH2)3COOH)( C5H10O2)
04.- Àcid Isovalèric o Àcid 3-metil-butanoic (C5H10O2)
05.- Àcid Caproic o Àcid Hexanoic (CH3(CH2)4COOH)( C6H12O2)
06.- Àcid Caprilic o Àcid Octanoic (CH3(CH2)4COOH)( C8H16O2)
07.- Àcid Capric o Àcid Decanoic (CH3(CH2)8COOH)(C10H20O2)

Els àcids Butiric i Isobutiric són anomenats així per la semblança de la seva olor amb els productes làctics rancis (Del grec, βούτυρο=bouturo=mantega)

Els àcids Valeric i Isovaleric deuen el seu nom a la seva olor, molt semblant a la de la rel de Valeriana (Valeriana Officinalis).

Els àcids Caproic, Caprilic i Càpric reben el seu nom del llatí CAPER i es refereixen a la cabra puix que són compostos comuns en els greixos animals i solen recordar la olor d’aquest animal.

Al marge de tota aquesta parentela d’àcids carboxilics, hi ha dos compostos que no pertanyen a aquesta categoria i que sembla que poden aportar també alguna olor de formatge en la cervesa que són el (E)-2-nonenal i el Trans-2-nonenal. Com la seva terminació en –al ho indica, són aldèhids.

Què són els aldèhids?
És evident que els aldèhids no són àcids carboxilics, però com que tractem de gustos i aromes de formatge en la cervesa i que aquests compostos en poden portar, els hem inclòs en un apartat al que, de dret, no pertanyen.

Un aldèhid és bàsicament un compost químic orgànic que presenta una formació anomenada grup carbonil (C=O), i que s'escriu com a -CO-, o -CHO si ocupa una posició terminal. Els aldèhids solen rebre el suffix –al que permet distingir-los.

Exemples d'aldehids:
Metanal (Formaldehid)
Etanal (Acetaldehid)
Propanal (Acroleïna)
Butanal
Benzaldehid
Els que ens interessen són:
09.- (E)-2-nonenal
10.- Trans-2-nonenal

21 de juny 2012

Fitxes de degustació - Timmermans GUEUZE TRADITION


Timmermans GUEUZE TRADITION
Nota històrica:
Conten que la GUEUZE va néixer a LEMBEEK, al sud de Brussel•les. Aquest poble sempre s’havia beneficiat d’un privilegi important: fins a 1860, els fabricants de cervesa no pagaven drets de sisa sobre les seves calderes.
Dret de sisa : dret que consistia en gravar, en benefici del fisc, alguns gèneres de consum (carn, pa, vi, farina) amb una rebaixa de certa quantitat en els pesos i mesures utilitzats pels venedors. En pla : el client es pensava que comprava una lliura però rebia menys. La diferència anava de dret cap a les arques de l’estat. Aquest dret desaparegué definitivament a la península ibèrica en 1845.
Cap a 1870, l’alcalde de Lembeek, propietari d’una cerveseria, va contractar els serveis de l’enginyer Cayaerts. Junts intentaren aplicar al Lambic les tècniques de fermentació en ampolla que havia donat bon resultat a la Champagne. Així va néixer la GUEUZE en ampolles.

La història també conta que l’invent rebé l’apel·latiu de "Lambic de chez le gueux" (Lambic de cal pobre) perquè l’alcalde de Lembeek era conegut per les seves idees socialitzants que recordaven les del "partit dels captaires" (parti des Gueus), hereu del que en 1566 fundaren els calvinistes de Flandres per lluitar contra l’Imperi espanyol. Aviat, el Lambic dels pobres es convertiria en "pobres", GUEUX.
Essent que en Francès la cervesa és femenina, passaren de GUEUX a GUEUZE.
La GUEUZE resulta doncs d’una fermentació espontània i composta de Lambics de diverses edats. Contràriament al que passa amb el cava, no s’hi afegeix sucre ni llevat. El Lambic jove encara duu sucres residuals i el barregen amb un Lambic en el que ja no en queda. Això es posa en ampolla, per tant es farà una segona fermentació en ampolla. És possible que la idea fos més antiga. En efecte, sabem de molts productes que es barregen per tal d’equilibrar sabors o per tal de tapar algun defecte de gust o per potenciar-ne un altre. El cas és que les GUEUZE presenten doncs una segona fermentació en ampolla i es poden distribuir quan tenen un any o més.


La broueria:
Va ser fundada en 1702 a Itterbeek, a pocs kilòmetres de Bruxel·les. Llavors era coneguda com a broueria del Talp (Brasserie de la Taupe). El propietari i mestre en fou Jacobus Waltravens. En aquella època, hi havia una malteria, una masia, un verger i un cafè.
El web de Anthony Martin, actual propietari de Timmermans, no és massa més generós en informació històrica. Tot just ens indica que, a principi de segle XX, es va canviar el nom de la broueria pel de Timmermans.
Cal notar que Timmermans és una de les úniques broueries del món que practica la fermentació espontània (http://cervesaencatala.blogspot.com.es/2009/10/estils-guia-de-tast.html). En resum, una Gueuze hauria de ser una barreja de Lambic jove (un any) i de Lambic vell (3 anys). Però això és la teoria, a la pràctica, no sé massa què és el que es fa avui en dia. El cas és que, en principi, no hi hauria d’haver suc de poma. Les olors de poma haurien de procedir de la fermentació. Però en aquest cas, hem pogut llegir a l’etiqueta que hi ha aproximadament un 5% de suc de poma...
Adreça i contactes:

BRASSERIE TIMMERMANS
Kerkstraat 11 
B-1701 Itterbeek
T +32 (0)2 569 03 57
http://www.anthonymartin.be/


La cervesa:
Presentació:  Ampolla de 37,5cl amb tap de suro.
Ingredients: Malt d’ordi, forment i suc de poma (5%). Sucre, aigua, ferment, llúpol, conservants i colorants... Com canvien les coses!
Caducitat: 01/06/2013
Temperatura de degustació: 8ºC

Descripció:
En destapar: Olors clares de poma, llimona i grosella. Alguna cosa de fruita i també un toc de col.

Aspecte:
Persistència de l’escuma una mica per sota de la “norma”. Color daurat/or fort. S’aprecia una mica de terbolesa i no es fan garlandes.

En nas 1:
Forta olor de sidra amb un toc de ferment. Fruites com ara grosella verda i quelcom de pera. També trobem notes de suro o de fusta. A baixes temperatures, el malt és poc present. Cal però notar alguna cosa de farina de blat, de gra d’ordi i de segó.

Sidra
En boca 1:
Bastant efervescent, molt més que no ho deixava entreveure el desenvolupament de l’escuma. Acidesa molt notable amb un lleuger toc de formatge. L’acidesa cobreix tot el demés tot i que es pot notar la poma (varietat ben àcida). També cal citar un  lleuger punt d’astringència. No es noten les altres fruites que havíem trobat en nas, i el malt queda completament ocult.
D’amargor quasi no se’n nota, tot just una mica de sequedat.
El retorn és lleugerament metàl·lic i bastant àcid.

En nas 2:
Altre cop dominen les olors de poma i de grosella verda. També podríem comentar una mica de tarta de poma. El toc de suro i de fusta es noten més ara. A aquestes temperatures més temperades, es pot notar un perfil de pa de pagès i, una mica de mantega, quasi res. Hi ha fruites, però ni s’identifiquen.

Grosella verda
En boca 2:
DMS de bones a primeres, però desapareix definitivament molt ràpidament. Poma altre cop i potser mantega. Lleugerament astringent i molt àcid.
El cos és mitjà, sense més, tal vegada una mica fluix. Efervescència, com dèiem, bastant notable.
Persistència important de l’acidesa amb un toc d’astringència. Amargor quasi nul·la, tot just una mica seca. Retorn lleugerament amarg.
Impressions generals:
Se’m acut que aquesta cervesa és molt més interessant en nas que en boca. No em solen agradar les cerveses àcides. Aquesta, me la prenc com un testimoni històric de com podia ser la cervesa abans que es controlés la fermentació. Altrament, tampoc em fa gràcia veure com a poc a poc, han anat canviant el producte, afegint suc de poma i posant ma al l’abecedari dels conservants i dels colorants. Indústria i quantitats obliguen. D’ací a poc serà complicat provar una cervesa de fermentació espontània de veritat.
Altrament, em ronda pel cap que aquest exemplar no es troba en el seu millor estat de conservació.

Hem degustat exactament la mateixa cervesa (el mateix lot) més d'un any més tard. Officialment, es diu que una Gueuze envelleix bé, i creiem que és el cas. No tenia massa clar el record de la primera, però ara que ho he llegit, puc dir que hi ha algun canvi.

Data del nou tast: 

30 de Juliol 2013

En destapar:

Fortes olors de poma. Es pot distingir un tipus de poma "antic", de pomes que es feien en els anys seixanta, aromàtiques però ben àcides, no sé com dir-ho, és una olor particular que en dic de "poma vella", però no significa que la poma estigui feta malbé... També s'aprecien olors de raïm verd.

Aspecte:

Bona escuma, mitjanament densa. blanca i formant molt bones garlandes. La cervesa és de color daurat i és perfectament transparent.

Nas 1:

Poma, ben madura i potser un pèl macada. Olors de massa-mare de raïm verd i d'agrella.
També es pot distingir quelcom de farina.
En nas, es pot identificar l'aspecte àcid però no és cítric.
Hi ha notes marítimes del ferment (es nota una mica el DMS) amb un record d'escopinyes.
S'aprecia un no-res de terra i un punt de cuir.

Boca 1

Nota discretament dolça. L'acidesa és ben apreciable i s'acompanya de notes de poma i de llaminadura àcida.
El cos és mitjà i l'efervescència és fina i discreta.
L'acidesa és més aviat "tova", no massa forta, moderada malgrat ésser ben present. Diríem, "bastant ajustada". Trobem tocs de grosella i d'agrella.
El glop és mitjanament persistent, especialment en els dos aspectes que acabem de descriure.
Buscant molt, podem trobar un aspecte discret de fusta. El final és una mica sec.

Nas 2

En primer lloc, podem descriure terra, pebre negre i te negre.
Les olors de DMS es poden notar bé acompanyades de tocs de fusta i de fencs passats. També es pot apreciar quelcom de pols i de fusta molla.
Sinó, en l'apartat de les fruites, podem citar la poma i la pruna Claudia.
Fins i tot de la poma, podem dir que n'olorem la pela!
Existeix un cert punt cremós o lletós, quasi res.
No trobem més espècies.
Finalment, assenyalaríem un punt quasi nul de SO2 (llumins).

Boca 2:

Sidra, poma, tocs de dolçor barrejats amb acidesa aquest cop cítrica (de l'acid cítric de les llaminadures).
Amb la cervesa una mica escalfada, podem parlar d'un cos un mica més consistent, però poc més.
Podem descruire un pèl d'astringència però no hi ha cap aspecte aspre. Amargor, tampoc.
El tast és llarg, i agradablement àcid.

Impressions generals:

Aquesta cervesa ha suportat molt bé el pas del temps. Segueixo pensant que em sobra el suc de poma.
Respecte del tast d'un any enrere, diria que han desaparegut alguns aspectes especiats, que l'acidesa s'ha moderat una mica i que han aparegut característiques noves degudes a la gaurda.
Segeueix essent una bona cervesa d'estiu, no més àcida que un refresc cítric, refrescant i amable.
En resum, una cosa agradable sense més, una mica mentidera i tramposa. Però al cap i a la fi, una cosa molt bevible i passadora.

17 de juny 2012

Fitxa de degustació EAST INDIAN PALE ALE Brooklyn Brewery


Brooklyn Brewery
East Indian Pale Ale.
 Indian-spiced Crab Cakes
La brouateria:

Adreça:
Brooklyn Brewery
#1 Brewers Row
79 N 11th St
Brooklyn, NY 11249
Tel: (718) 486-7422
Fax: (718) 486-7440

No podem fer una traducció completa de la història de la brouateria, però valgui com a línia general que dels immigrant europeus que van anar a Amèrica, els Alemanys foren els que portaren una forta tradició cervesera, especialment a Brooklyn, Milwaukee i Saint Louis, fundant, en el segle XIX moltes brouateries de tota classe i mena que van tenir els seu temps de glòria i d’ocàs. En 1976 va tancar la darrera brouateria de tipus artesanal de Brooklyn, ensorrada per la competència de les grans cerveseres que apostaven pels productes coneguts de la industria massiva de la cervesa.
Però en 1984, el corrent de la brouateria casolana als EEUU ja estava bullint i poc a poc, la gent va anar fent-se la cervesa a casa, i els més valents es plantejaren passar-se  a la fase professional. La Brooklyn brewery fou doncs refundada sota aquests auspicis, i després de nombroses vicissituds, i canviant de mans i de mestres cervesers, s’ha anat convertint en una referència del món cerveser.
Actualment, la producció de receptes es troba en mans d’un mestre brouater mundialment conegut: Garret Oliver. Aquest ha creat noves receptes que es produeixen ara a gran escala en una brouateria lluny de Brooklyn (tot i que es manté el centre d’interès a Brooklyn).
Les receptes de la nova onada de brouateries americanes han abandonat la passió i la desmesura en l’ús de llúpols més o menys nous o exòtics dels anys 1980. Actualment, retornen a la recerca de l’equilibri entre els diversos perfils sense perdre de vista les particularitats dels estils clàssics europeus treballats amb ingredients americans i doncs, lleugerament diferents.
Per més informació: brooklynbrewery.com

La cervesa:

Fitxa tècnica:
Estil: East India Pale Ale
Fermentació: alta
Alcohol: 6,9%Vol
Amargor: 47 EBU
D.I. 17ºP
Ingredients:
                Malts: British Pale i blat.
                Llúpols: East Kent Golding, Williamette, Northdown, Centennial.
Caducitat: Juny 2012

L'importador oficial d'aquesta cervesa em comunica que el fet que li diguin EAST IPA és tota una declaració d'intensions: es tracta d'avisar que no és una típica cervesa de l'oest, extrema, agressiva i dramàtica, sinó més aviat un producte gastronòmic amb intensions de finura, elegància i equilibri, més propi de l'est dels EEUU.

Descripció:

En destapar:
Olors dolces de fruita sense identificar, i llaminadures de caramel.

Aspecte:
Bon cap d’escuma, “normalment” persistent, amb bombolles mitjanes i formant garlandes.
Color de la cervesa, ambre/coure clar. Perfectament transparent.

En nas 1:
Es barregen de forma prou equilibrada tons d’herba, de caramel (núvol de sucre) i de pa de pessic (bescuit). També apareix quelcom de meló. Les olors són meloses, capitoses. En elles es pot distingir, tot i que de forma molt tènue, alguna cosa de molla de pa.
Núvol de sucre
En boca 1:
Aromes fortes de dolçor de caramel. Amargor justa, sense estridències més aviat metàl·lica amb un final molt a la llarga una mica punyent. Acidesa gairebé nul·la. Olors de resina o de Pi i notablement, de gerani. 
Geranis
Al final, podem notar quelcom de poma.
El cos és mitjà, i a aquestes temperatures, tinc tendència a trobar-lo una mica per sobre de la mitja.
Persistència d’aquests perfils més aviat fluixa. Retorn igual.

En nas 2:
Amb escuma, notable olor de menta que desapareix de seguida. Sinó, apareix el fort toc de caramel (o el sucre gairebé cremat de la crema catalana) i de núvol de sucre.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEheyLUPUBqpZl2BNtY9mYajMcVP-0iA3lVBv6rKbYQW4QRJG1eI145hAAwwpIMhrhgGn_n5Qa3wBBBF2mLqTyJZ1IIMLRYgbDQdbidT0ogEPdTrn7NWQucyhXtOTTAZ0hpGp-KLrDH4JwM/s1600/IMG_8326.JPG
Sucre gairebé cremat
 En nas, domina clarament el perfil del malt però,  al cap de poc temps, aquest aspecte deixa pas a les característiques aportades pel llúpol: Herba, gerani i amargor ajustada.
No podríem dir que es tracta d’un cru especialment complex però en canvi, podem afirmar tranquil·lament que és força equilibrat: cap característica tapa les altres per molt de temps, cada cosa es pot expressar en un termini relativament curt de temps.

En boca 2:
A aquestes temperatures, la viscositat és notable (13ºC). Olors de caramel lleugerament cremat, tocs indefinibles d’herba i respectable presència de gerani. L’amargor és molt respectuosa de tot plegat, fins i tot trobaria que es troba lleugerament per sota del que es pot esperar d’una IPA. És poc seca i bastant metàl·lica. Molt a la llarga es resol en un toc sec/punyent però res fort.
Tot plegat poc persistent.
A la llarga, apareixen notes cítriques secundàries molt poc definides. Retorn lent, lleugerament metàl·lic, acompanyat d’una amable olor de poma al forn.
 En nas 3:
En una tercera passada dominen els llúpols de forma bastant intensa amb olors d’herba, pi (resina) i un puntet de terra. El gerani ha perdut molta intensitat.
El perfil del malt acaba apareixent com ja l’hem descrit i sense novetats: caramel, molla de pa i, sobre to, núvol de sucre.

En Boca 3:
El primer que apareix aquest cop, és el caramel i la galeta.
No és ben bé galeta amb caramel, però és així d'apetitós
L’amargor metàl·lica va venint sense pressa. A aquesta temperatura, el cos és entre mitjà i fort.
Mantenint la cervesa molta estona en boca, l’astringència i l’acidesa tarden molt en arribar.
En general les característiques descrites són poc persistents. Tot just roman una mica de sequedat residual.

Molt al final, retorn sorprenent (per no previst) de llimona i sobre tot pinya.
 

Impressions generals:
En definitiva, una cervesa força agradable, amb personalitat, bastant elegant i equilibrada. No és típica en el sentit que s’ha elaborat una versió de les IPA menys contundent que el que poden arribar a ser però amb un perfil molt personal que fuig de les facilitats i de les modes. Un bon cru si senyor.

Al final però, un petit defecte: possiblement perquè em trobo molt a prop de la data de caducitat, es pot detectar un molt discret però segur toc de cartró. Com que és molt poc, la meva impressió general segueix molt positiva, a part que és culpa meva: fa bastant de temps que la tinc al celler. En si, no és mal senyal: estem davant d’un producte que s’ha fet possiblement amb llúpols en estat prop del natural (pellets o plugs). Uns extractes isomeritzats no haurien produït aquest efecte tan aviat.

Maridatges possibles.
Com sempre amb les IPA, es proposen receptes amb curri, coses especiades i marisc. No és mala idea, però estaria bé que sortíssim una mica dels camins que, un cop els ha transcorregut algú, tothom s’hi precipita sense pensar. Perquè no intentaríem un maridatge amb peix a l’Empordanesa? No he trobat imatges d'aquest plat. Però per als que els agradi, és una recepta que feien a cal Sènio de Tossa, amb molta nyora i un munt de coses molt bones. Ara el Sènio no existeix, però si teniu suggerències per a aquell guisat entre marró i rogenc, amb patates al forn de base, us escolto. Amb una IPA de Brooklyn, mira se'm fan baves...