Fonts
Etimologia
☞ https://www.cnrtl.fr/etymologie/terroir
☞ Coromines i Vigneaux, Joan. Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana. (Vol. VIII. SOG-UX; p. 444).
☞ https://mots-agronomie.inra.fr/index.php/Terroir
☞ https://www.etymologie-occitane.fr/2011/10/terraire-terroir/
Definicions
☞ https://planeteterroirs.org/wp-content/uploads/2018/02/Charte-des-terroirs-Terroirs-Cultures-1.pdf
☞ https://www.infowine.com/intranet/libretti/libretto1027-01-1.pdf
☞ https://journals.openedition.org/strates/396
☞ https://core.ac.uk/download/pdf/39020076.pdf (Treballs de la Societat Catalana de Geografia - N° 45 - vol. XII)
☞ https://journals.openedition.org/terrain/3128
☞ https://mots-agronomie.inra.fr/index.php/Terroir
Sobre vins a la Tarraconense
☞ https://www.recercat.cat/bitstream/handle/2072/230912/53.33_elvi.pdf?sequence=1
☞ https://www.dotarragona.cat/historia.php
☞ El vi tarraconense i laietà: ahir i avui. Actes del simpòsium. Marta Prevosti i Antoni Martín i Oliveras (ed.). Institut Català d’Arqueologia Clàssica. Tarragona, 2009.
☞ Arquèstrat de Gela. https://ca.wikipedia.org/wiki/Arqu%C3%A8strat_de_Gela
Denominacions i lleis
☞ https://www.bio-conferences.org/articles/bioconf/pdf/2019/04/bioconf-oiv2019_03013.pdf
☞ https://www.actu-juridique.fr/international/international-etrangers/la-qualite-des-produits-dans-lunion-europeenne-a-propos-des-appellations-et-indications-protegees/
☞ https://www.oiv.int/public/medias/400/viti-2012-1-en.pdf
☞ https://cervesaencatala.blogspot.com/2019/12/denominacions-del-mon-de-la-cervesa.html
☞ https://cervesaencatala.blogspot.com/2013/04/cerveses-dabadia-denominacions.html
Varietats locals i/o tradicionals
☞ Les varietats hortícoles locals del Vallès Oriental, estat de situació socioambiental. Tesi doctoral. 2012. Autor: Jordi Puig Roca. Programa de doctorat en Ciències Ambientals. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals. Universitat Autònoma de Barcelona
☞ https://cervesaencatala.blogspot.com/2019/04/una-varietat-especial-dordi-el-maris.html
Terrer dels cereals
☞ https://cervesaencatala.blogspot.com/2019/04/els-cereals-tambe-tenen-varietats-i.html
☞ Effects of Barley (Hordeum vulgare L.) Variety and Growing Environment on Beer Flavor. Dustin Herb et al. In: J. Am. Soc. Brew. Chem. 75(4):345-353, 2017
☞ Influence of malt source on beer chemistry, flavor, and flavor stability. Harmonie M.Bettenhausen, et al.; In: Food Research International; Volume 113, November 2018, Pages 487-504]
☞ https://cervesaencatala.blogspot.com/2020/10/malts-i-cereals-historics-alemanya.html
Antiguitat: Plini el Vell – Historia Naturalis – XIV i altres coses
☞ https://penelope.uchicago.edu/Thayer/L/Roman/Texts/Pliny_the_Elder/14*.html
☞ https://remacle.org/bloodwolf/erudits/plineancien/livre14.htm
☞ El vi tarraconense i laietà: ahir i avui. Actes del simpòsium - i. Context històric i fonts escrites, ahir i avui . Les avatars de la qualité entre l’Antiquité et les temps modernes. André Tchernia. Universitat d’Ais de Provença.
☞ Tassos: https://ca.wikipedia.org/wiki/Tasos
☞ Quios. https://ca.wikipedia.org/wiki/Quios
☞ Arquèstrat de Gela: https://ca.wikipedia.org/wiki/Arqu%C3%A8strat_de_Gela
Sobre el negoci de patentar llavors
☞ https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1720088
☞ https://www.no-patents-on-seeds.org/en/background/problem
Monsanto + Bayer
Patents sobre l’ordi
☞ Pewter: Barley Types and Varieties in Spain: A Historical Overview. Fernando Martínez-Moreno et al. DOI 10.7764/rcia.v44i1.1638.
El terrer de l’ordi
☞ Effects of
Barley (Hordeum vulgare L.) Variety and Growing Environment on Beer
Flavor. Dustin Herb et al. In: J. Am. Soc. Brew. Chem.
75(4):345-353, 2017
☞
Influence of malt source on beer chemistry, flavor, and flavor
stability. Harmonie M.Bettenhausen, et al.; In: Food Research
International; Volume 113, November 2018, Pages 487-504
El terrer del llúpol
☞ Exploring the regional identity of cascade and mosaic® hops grown at different locations in Oregon and Washington. Michael Féchir, Garrett Weaver, Curtis Roy, Thomas H. Shellhammer. Journal of the american society of brewing chemists. 2023, Vol. 81, no. 3, 480–492
Styrian Golding
☞ https://beerandbrewing.com/dictionary/qtdpex0hYQ/
☞ http://edsbeer.blogspot.com/2012/11/the-goldings-hops-out-takes.html
Vinyes foranes a Catalunya
☞ https://vadevi.elmon.cat/varietats-de-raim/varietat-raim-mes-plantada-catalunya-2023-97023/
Orval 1962
☞ Journal des tribunaux. 77e ANNEE - No 4361 – Bruxelles, 6 MAI 1962. P. 305. Comm. Gand, 28 février 1962. (Abbaye Notre-Dame d'Orval et Brasserie d'Orval c. Brasserie X. et Y.)
Noms de cervesa en el segle XIX
☞ G. Lacambre. Traité complet de la fabrication des bières. Librairie technique d’Aug. Decq. Bruxelles 1851.
☞ Comité central d'agriculture de la Côte-d'Or (Dijon). Concours international de houblons et de bières (Dijon, octobre 1866) : catalogue et liste des récompenses / Comité central d'agriculture de la Côte-d'Or. 1866. p.29 i seg.
Noms de cervesa a Alemanya
☞ 1575-Knaust-Fünff Bücher
☞ 1775-Krünitz-Oekonomische_encyklopädie
Sobre què és la cervesa artesana o craft.
☞ https://cervesaencatala.blogspot.com/2019/10/que-diantres-es-cervesa-artesana-o-craft.html
Terrer i nacionalisme
☞ https://cervesaencatala.blogspot.com/2022/10/estils-les-cerveses-de-raim-italian.html
Pèrdua de biodiversitat
☞ https://foodprint.org/issues/biodiversity-and-agriculture/
Història i prehistòria de l’ordi
☞ A. Badr, et al. On the Origin and Domestication History of Barley (Hordeum vulgare). Mol. Biol. Evol. 17(4):499–510. 2000. By the Society for Molecular Biology and Evolution. ISSN: 0737-4038
☞ Ian S. Hornsey. A history of beer and brewing. ISBN 0-85404630-5. Cap. 5.
Sobre l’Arbequina
☞ https://ca.wikipedia.org/wiki/Arbequina
Cal Pauet
De la terre à la bière (Bretanya)
☞ http://delaterrealabiere.bzh/home/quisommesnous/
Cerveses de o amb raïm
☞ https://cervesaencatala.blogspot.com/2022/10/estils-les-cerveses-de-raim-italian.html
Taula de matèries
Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa a la Facultat d'Enologia de la URV
Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa al curs de cervesa artesana de la Universitat d'Alacant.
Membre de l'equip d'Art Cervesers.
Premi Steve Huxley 2020
Nota final
NOMÉS HEU DE TENIR L'HONESTEDAT DE CITAR TOTES LES VOSTRES FONTS, INCLOENT-HI AQUESTA, ENCARA QUE US FACI RÀBIA QUE ESTIGUI ESCRITA EN CATALÀ. TAMPOC COSTA TANT SER UNA MICA HONEST! PER ENDAVANT, MERCI.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada