16 de novembre 2023

El terrer o "terroir" de la cervesa - Fonts

  Fonts

Etimologia

https://www.cnrtl.fr/etymologie/terroir

https://aplicacions.llengua.gencat.cat/llc/AppJava/index.html? action=Principal&method=cerca_generica&input_cercar=terrer&tipusCerca=cerca.tot

☞ Coromines i Vigneaux, Joan. Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana. (Vol. VIII. SOG-UX; p. 444).

https://mots-agronomie.inra.fr/index.php/Terroir

https://www.etymologie-occitane.fr/2011/10/terraire-terroir/

Definicions

https://planeteterroirs.org/wp-content/uploads/2018/02/Charte-des-terroirs-Terroirs-Cultures-1.pdf

https://www.infowine.com/intranet/libretti/libretto1027-01-1.pdf

https://journals.openedition.org/strates/396

https://core.ac.uk/download/pdf/39020076.pdf (Treballs de la Societat Catalana de Geografia - N° 45 - vol. XII)

https://journals.openedition.org/terrain/3128

https://mots-agronomie.inra.fr/index.php/Terroir

Sobre vins a la Tarraconense

https://www.recercat.cat/bitstream/handle/2072/230912/53.33_elvi.pdf?sequence=1

https://www.dotarragona.cat/historia.php

https://www.naciodigital.cat/noticia/211906/Tarragona-vi-DO-vins-catalans-Camp-Tarragona-gastronomia-enoturisme#anc7

El vi tarraconense i laietà: ahir i avui. Actes del simpòsium. Marta Prevosti i Antoni Martín i Oliveras (ed.). Institut Català d’Arqueologia Clàssica. Tarragona, 2009.

☞ Arquèstrat de Gela. https://ca.wikipedia.org/wiki/Arqu%C3%A8strat_de_Gela

Denominacions i lleis

https://www.bio-conferences.org/articles/bioconf/pdf/2019/04/bioconf-oiv2019_03013.pdf

https://www.canalacademies.com/emissions/les-chroniques/histoire-et-gastronomie-la-chronique-de-jean-vitaux/la-longue-geste-des-appellations-dorigine-controlee

https://www.actu-juridique.fr/international/international-etrangers/la-qualite-des-produits-dans-lunion-europeenne-a-propos-des-appellations-et-indications-protegees/

https://www.oiv.int/public/medias/400/viti-2012-1-en.pdf

http://agricultura.gencat.cat/web/.content/de_departament/de10_publicacions_dar/de10_a02_03_infografies/documents/fitxers_estatics/Infografia_dop-igp-2018.pdf

http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/alimentacio/distintius-origen-qualitat-agroalimentaria/dar_especialitats_tradicionals_garantides/

https://cervesaencatala.blogspot.com/2019/12/denominacions-del-mon-de-la-cervesa.html

https://cervesaencatala.blogspot.com/2013/04/cerveses-dabadia-denominacions.html

Varietats locals i/o tradicionals

Les varietats hortícoles locals del Vallès Oriental, estat de situació socioambiental. Tesi doctoral. 2012. Autor: Jordi Puig Roca. Programa de doctorat en Ciències Ambientals. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals. Universitat Autònoma de Barcelona

https://cervesaencatala.blogspot.com/2019/04/una-varietat-especial-dordi-el-maris.html

Terrer dels cereals

https://cervesaencatala.blogspot.com/2019/04/els-cereals-tambe-tenen-varietats-i.html

Effects of Barley (Hordeum vulgare L.) Variety and Growing Environment on Beer Flavor. Dustin Herb et al. In: J. Am. Soc. Brew. Chem. 75(4):345-353, 2017

Influence of malt source on beer chemistry, flavor, and flavor stability. Harmonie M.Bettenhausen, et al.; In: Food Research International; Volume 113, November 2018, Pages 487-504]

https://cervesaencatala.blogspot.com/2020/10/malts-i-cereals-historics-alemanya.html

Antiguitat: Plini el Vell – Historia Naturalis – XIV i altres coses

https://penelope.uchicago.edu/Thayer/L/Roman/Texts/Pliny_the_Elder/14*.html

https://remacle.org/bloodwolf/erudits/plineancien/livre14.htm

☞ El vi tarraconense i laietà: ahir i avui. Actes del simpòsium - i. Context històric i fonts escrites, ahir i avui . Les avatars de la qualité entre l’Antiquité et les temps modernes. André Tchernia. Universitat d’Ais de Provença.

Hermip d’Atenes.

☞ Tassos: https://ca.wikipedia.org/wiki/Tasos

☞ Quios. https://ca.wikipedia.org/wiki/Quios

☞ Arquèstrat de Gela: https://ca.wikipedia.org/wiki/Arqu%C3%A8strat_de_Gela

Sobre el negoci de patentar llavors

https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1720088

https://www.no-patents-on-seeds.org/en/background/problem

https://www.no-patents-on-seeds.org/sites/default/files/news/Background_%20New%20applications%20for%20patents%20on%20barley.pdf

Monsanto + Bayer

https://www.diagonalperiodico.net/global/31443-bayer-monsanto-la-fusion-empresarial-mas-grande-la-historia.html

Patents sobre l’ordi

https://www.no-patents-on-seeds.org/sites/default/files/news/Background_%20New%20applications%20for%20patents%20on%20barley.pdfhttps://die-freien-brauer.com/die-freien-brauer-starten-kampagne-pro-freie-gerstensorten/

Pewter: Barley Types and Varieties in Spain: A Historical Overview. Fernando Martínez-Moreno et al. DOI 10.7764/rcia.v44i1.1638.

El terrer de l’ordi

Effects of Barley (Hordeum vulgare L.) Variety and Growing Environment on Beer Flavor. Dustin Herb et al. In: J. Am. Soc. Brew. Chem. 75(4):345-353, 2017
☞ Influence of malt source on beer chemistry, flavor, and flavor stability. Harmonie M.Bettenhausen, et al.; In: Food Research International; Volume 113, November 2018, Pages 487-504

El terrer del llúpol

Exploring the regional identity of cascade and mosaic® hops grown at different locations in Oregon and Washington. Michael Féchir, Garrett Weaver, Curtis Roy, Thomas H. Shellhammer. Journal of the american society of brewing chemists. 2023, Vol. 81, no. 3, 480–492

Styrian Golding

https://beerandbrewing.com/dictionary/qtdpex0hYQ/

http://edsbeer.blogspot.com/2012/11/the-goldings-hops-out-takes.html

Vinyes foranes a Catalunya

https://vadevi.elmon.cat/varietats-de-raim/varietat-raim-mes-plantada-catalunya-2023-97023/

Orval 1962

Journal des tribunaux. 77e ANNEE - No 4361 – Bruxelles, 6 MAI 1962. P. 305. Comm. Gand, 28 février 1962. (Abbaye Notre-Dame d'Orval et Brasserie d'Orval c. Brasserie X. et Y.)

Noms de cervesa en el segle XIX

☞ G. Lacambre. Traité complet de la fabrication des bières. Librairie technique d’Aug. Decq. Bruxelles 1851.

☞ Comité central d'agriculture de la Côte-d'Or (Dijon). Concours international de houblons et de bières (Dijon, octobre 1866) : catalogue et liste des récompenses / Comité central d'agriculture de la Côte-d'Or. 1866. p.29 i seg.

Noms de cervesa a Alemanya

☞ 1575-Knaust-Fünff Bücher

☞ 1775-Krünitz-Oekonomische_encyklopädie

Sobre què és la cervesa artesana o craft.

https://cervesaencatala.blogspot.com/2019/10/que-diantres-es-cervesa-artesana-o-craft.html

Terrer i nacionalisme

https://cervesaencatala.blogspot.com/2022/10/estils-les-cerveses-de-raim-italian.html

Pèrdua de biodiversitat

https://www.unep.org/news-and-stories/press-release/our-global-food-system-primary-driver-biodiversity-loss

https://foodprint.org/issues/biodiversity-and-agriculture/

https://www.welthungerhilfe.org/our-work/focus-areas/civil-society-and-advocacy/food-and-nutrition-security

Història i prehistòria de l’ordi

☞ A. Badr, et al. On the Origin and Domestication History of Barley (Hordeum vulgare). Mol. Biol. Evol. 17(4):499–510. 2000. By the Society for Molecular Biology and Evolution. ISSN: 0737-4038

☞ Ian S. Hornsey. A history of beer and brewing. ISBN 0-85404630-5. Cap. 5.

Sobre l’Arbequina

https://ca.wikipedia.org/wiki/Arbequina

Cal Pauet

http://www.calpauet.cat/

De la terre à la bière (Bretanya)

http://delaterrealabiere.bzh/home/quisommesnous/

Cerveses de o amb raïm

https://cervesaencatala.blogspot.com/2022/10/estils-les-cerveses-de-raim-italian.html

 

 

Taula de matèries 

12. Fonts
 

Albert Barrachina Robert
Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa a la Facultat d'Enologia de la URV
Professor d'anàlisi sensorial de la cervesa al curs de cervesa artesana de la Universitat d'Alacant.
Membre de l'equip d'Art Cervesers.
Jutge certificat BJCP des del 2015
Premi Steve Huxley 2020

 Nota final

Llicència de Creative Commons
Aquells que voleu fer servir aquest article, copiar-lo, traduir-lo, o fer veure que us heu llegit totes les fonts 😉, ho podeu fer. L'accés a aquest blog és completament lliure. I essent que el seu objectiu és la difusió de la cultura de la cervesa, podeu copiar i afusellar com us abelleixi sobiranament. Cap problema.
NOMÉS HEU DE TENIR L'HONESTEDAT DE CITAR TOTES LES VOSTRES FONTS, INCLOENT-HI AQUESTA, ENCARA QUE US FACI RÀBIA QUE ESTIGUI ESCRITA EN CATALÀ. TAMPOC COSTA TANT SER UNA MICA HONEST! PER ENDAVANT, MERCI.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada