30 de juny 2013

Cerveses de fermentació espontània - 02- Elaboració

02- Elaboració

Capítol precedent (1)

Totes les cerveses comencen de la mateixa manera. Cal sotmetre el gra a una maceració i a una cocció per extraure el màxim possible de material fermentable. Durant la cocció és quan habitualment s'afegeixen els llúpols. Després intervé la fermentació que és un fenomen especialment “màgic” que farà que la cervesa sigui cervesa, amb els seus perfils aromàtics de malt, de llúpol i dels compostos annexes a la fermentació que aportaran èsters fruitats, fenols de tota mena i altres característiques que, generalment, el tastador, persegueix amb fruïció.

En la fermentació, les colònies de llevat, un organisme viu unicel·lular, descomponen els sucres del malt i del gra en etanol, diòxid de carboni i altres subproductes. La fermentació alcohòlica, en la seva majoria, es produeix en absència d'oxigen. Existeixen moltes soques diferents de llevats, cadascun dels quals aporta aromes i textures (en alguns casos) característics. En efecte, una de les moltes distincions entre les diferents cerveses és el tipus de llevat que s'usa per inocular el most; depenent de quin tipus s'utilitza, el llevat s'instal·la prop de la part superior o la part inferior del recipient després de la fermentació. Els brouaters que volen cuidar i singularitzar el seu producte solen guardar gelosament les soques de ferment que s’han desenvolupat en les seves instal·lacions. Aquests ferments particulars i propis donaran el caràcter “especial” i singular de les cerveses de cada elaborador.

 Aquests factors s'apliquen a totes les cerveses, però són els detalls específics -els tipus i proporcions d'aigua, malt, cereals, llúpol i llevat, la durada del brouat i de la fermentació, de la maduració i, tal vegada, les barreges que es puguin fer-que donen a la cervesa la seva enorme diversitat. Els elaboradors de Lambic són especialment gelosos i poc comunicatius sobre receptes que a vegades han estat generacions quan no segles per acabar de perfilar.

Ingredients

Algunes distincions importants separen la família Lambic de les altres cerveses. Per exemple, el Lambic sempre s'elabora amb una proporció relativament alta de blat sense maltejar, en general al voltant de 35 per cent. (En contrast, les cerveses alemanyes, no utilitzen mai gra sense maltejar.) Aquest gra és relativament alt en proteïnes i midó, que no són en general desitjables en la indústria cervesera “normal”. L’alt contingut en proteïnes promou una certa terbolesa en aquestes cerveses. L’aspecte positiu d’aquesta particularitat en matèria d’ingredients és que les proteïnes allarguen sensiblement la vida del cap d’escuma. En contrapartida, el problema amb els midons de blat és que, en un estadi molt inicial de la fermentació, condueixen a alts continguts en dextrines. Aquestes són un hidrat de carboni que la majoria dels ferments no poden metabolitzar. Quan la fase de fermentació "ordinària" s'acaba, l'activitat d’altres microorganismes pren el relleu i, durant una fase posterior d’aquest procés, pot reduir o, fins i tot, eliminar les dextrines. En quantitats moderades, les dextrines romanents aporten certa suavitat a un Lambic que ha fermentat per menys d'un any, mentre que al cap de tres anys, han desaparegut del tot.

El blat o forment sense maltejar també presenta un contingut relativament modest d’enzims necessaris per a una bona transformació dels sucres. Per això hi ha d’haver sempre una base de malts d’ordi clars que asseguraran la presència d'enzims per dur a terme les transformacions dels seus propis sucres i la dels sucres dels altres cereals, en aquesta cas, del forment.

La elaboració de la cervesa Lambic és igualment singular en el seu ús del llúpol. En aquest estil de cervesa, el llúpol pràcticament no serveix per les seves aportacions al sabor sinó més aviat pel seu aspecte de preservació: les seves resines contenen compostos que inhibeixen la proliferació dels bacteris responsables de la descomposició. Aquesta preservació requereix relativament grans quantitats de llúpol. En general, aquestes quantitats podrien fer que la cervesa fos massa amarga. Però els brouaters de Lambic usen llúpols d’entre un i tres anys. L'envelliment provoca que els àcids alfa, la principal font d'amargor, s’oxidin i es tornin menys amargs. L'envelliment del llúpol també provoca l'oxidació de les resines de llúpol i desenvolupa aromes de palla i de formatge que poden ser desagradables. Però al llarg de la cocció del most s’eliminen aquestes olors. El llúpol més habitual és una varietat anomenada Coigneau, cultivada a la zona Asse-Alost a Bèlgica. Però els llúpol belgues són escassos, de manera que sovint es fan servir també llúpols de la regió de Kent d'Anglaterra.

La maceració tèrbola. 

El mètode d'elaboració anomenat en Anglès “turbid mashing” i que podríem traduir per “maceració tèrbola”, gairebé no ha canviat des que G. Lacambre el va descriure en un llibre sobre elaboració de cervesa publicat en 1851. En un macerador, el brouater realitza una mestura d'aproximadament 40 % de forment i 60% d’ordi amb aigua entre 40 i 45ºC. Després s’afegeix aigua bullint per tal d’arribar a una temperatura de 62ºC, després de la qual cosa el líquid es decanta en una olla de cocció. El brouater llavors aboca més aigua bullint al macerador per arribar a una temperatura de 72ºC i macera l’engranada un segon cop. Després de la decantació, la segona part líquida també s'aboca a l'olla de cocció. El contingut de l'olla de cocció, o sigui el líquid produït per les dues successives maceracions es bull durant 20 minuts i s'aboca de nou en el macerador amb el gra, per a la filtració. Podríem dir que és com una esbandida amb most. El most resultant d'aquesta filtració passarà a convertir-se en Lambic.

El gra que queda en el macerador s'esbandeix amb aigua calenta, per tal de produir un segon most per fer Mars. L'altre most (el de les dues maceracions) torna al macerador, se li afegeix llúpol i la barreja es bull durant quatre o cinc hores. Un procediment similar produeix Mars. Després que els mostos s'han bullit prou, la cervesa els filtra per eliminar les flors de llúpol.

Fermentació. Generalitats.

En aquest punt, el procés d'elaboració del most s'ha completat, i la fermentació pot començar. S'inicia amb allò que constitueix el principal tret distintiu del Lambic i que és únic en tota la fabricació de la cervesa: el most és bombejat en calent cap a un recipient de refredament superficial obert, a les golfes de la broueria. El brouater obre les finestres i engega els ventiladors i deixa el líquid exposat al corrent d’aire durant tota una nit per tal que es refredi i que s’inoculi de la multitud de microorganismes que es troben en suspensió a l’aire. Les condicions locals, com ja ho hem apuntat al capítol precedent, són d'importància fonamental en aquesta inseminació. Sembla que una fermentació espontània en bones condicions i amb possibilitats d’acabar correctament, només es produeix en una àrea petita al voltant de Brussel·les, i a més, només és possible des d'octubre fins al voltant d'abril, quan les temperatures exteriors romanen per sota de 15ºC. Unes condicions que semblen minúcies però que afecten considerablement l'equilibri de la flora microbiana i la taxa de creixement dels diferents microorganismes així com la seqüència general d’intervenció de cadascú i, per tant, la qualitat del producte final.

 Fins a quin punt aquest detalls influeixen? Això és subjecte a conjectures. S'expliquen algunes històries entre les quals, la més curiosa és la d'un brouater de cervesa Lambic que es va trobar que el sostre de la seva broueria estava destrossat. Però aquest brouater estava convençut que aquest sostre albergava algunes colònies importants de microorganismes. Així, en lloc de substituir l'antic sostre, en va construir un de nou per damunt del vell.

Després que el most s’ha inoculat i s'ha refredat, els brouaters aboquen el most en bocois de fusta on tindrà lloc la fermentació i la maduració. Es fan servir sempre bótes de roure o de castany que han contingut vi prèviament, perquè la fusta de la barrica nova impartiria un gust tànnic inadequat. Abans d'omplir els barrils amb el most, els treballadors rasquen i netegen les bótes i, fins i tot, cremen una metxa de sofre dins de cada un per eliminar floridures no desitjades que conferirien a la cervesa sabors de podridura. Fins i tot després d’aquesta neteja i de la fumigació, romandran espores i llevats vius en les fibres i anfractuositats de la fusta i que participaran activament en un moment o en un altre a completar el panell fermentatiu.

 La fermentació d’aquestes cerveses és bastant més complexa que la de les Lager i Ales que ja solem conèixer. En molts cursos en els que descrivim aquest fenomen, la gent s’espanta una mica quan els diem que dins de la flora que s'instal·la en el most per a produir Lambic, hi pot haver Salmonel·les i Enterobacteris, microorganismes que no solen gaudir d’una fama sanitària molt positiva. Però cal dir que l'activitat bacteriana no presenta cap perill per a la salut humana perquè entre el baix pH de la cervesa i del most, la presència de resines de llúpol i l'alcohol, es produeix un mitjà completament hostil que elimina la totalitat dels microorganismes nocius presents. Això, dit sigui de passada, ajuda a explicar per què la cervesa en general i aquesta en concret va salvar un gran nombre de persones de les epidèmies de l'edat mitjana.

Com ja ho hem apuntat en el capítol precedent, Hubert Verachtert i els seus col·legues de la Universitat de Lovaina han estat estudiant la química orgànica de la fermentació Lambic des de 1970. En l'últim recompte, havien identificat 100 diferents tipus de colònies de llevat, 27 colònies de bacteris acètics i 38 colònies de bacteris làctics en un sol tipus de Lambic.

Capítol següent: La fermentació.
Capítol precedent: qüestions d’història i lingüístiques.

29 de juny 2013

Cerveses de fermentació espontània - 01 - Apunts històrics i etimològics

Les cerveses de fermentació espontània. 01.- Apunts històrics i etimològics.


Aquest article i els següents han estat compostos amb base d'un article escrit per Jacques De Keersmaecker al web: http://lambicandwildale.com/the-mystery-of-lambic-beer/

En un principi, només el volíem traduir, però a mesura que ho fèiem apareixien algunes coses que consideràvem que havíem d'explicar millor, algunes altres amb les quals no acabàvem d'estar d'acord i que hem comentat, i algunes altres que eren consideracions personals de l'autor que hem passat per alt quan no tenien raó de ser en el nostre marc.

Sigui com sigui, cal agrair al senyor De Keersmaeker que escrigués aquest article que ens ha servit de base.

1.- Discussió historicista. 

Durant els darrers 2.000 anys, la regió que ara és Bèlgica ha estat una de les cruïlles amb més trànsit d'Europa. L'any 57 aC, el territori estava ocupat pels Celtes i va ser envaït pels Romans i, més tard, pels Normands. Al llarg dels segles, una autèntica desfilada de diversos poders governants anaren i vingueren, incloent (després dels Romans), els Francs Merovingis, els Alemanys, els Holandesos, els Borgonyons, els Austríacs, els Espanyols, els Francesos i els Holandesos altre cop. Cadascun d'aquests invasors aportaren influències administratives, econòmiques i culturals al país.

No ens càpiga dubte que aquestes influències s'apliquessin a l'art de brouar cervesa. Alguns historiadors sospiten que algun dels dominadors, possiblement els Romans, van portar a la regió el procés d'elaboració de la cervesa. Sincerament, crec que es tracta d'una historiografia poc curosa amb la realitat. Val la pena que ens estenguem una mica sobre aquest particular:

És molt possible que els romans portessin cervesa a la zona de l'actual Bèlgica, però és molt discutible que descobrissin als habitants el producte i els mètodes. Cal tenir en compte que els romans arribaren en aquella zona l'any 57 aJC. En aquell moment, s'elaboraven diverses menes de cerveses a tota Europa. Hi ha molts testimonis arqueològics que ho acrediten. Els Celtes que ocupaven aquell territori sabien elaborar cervesa molt abans que arribessin els Romans. De manera que no es pot afirmar en absolut que els Romans descobriren la cervesa als Celtes belgues.

Cal, a més, pensar en el fet que el poble romà no era un poble bevedor de cervesa. Els Romans originals eren bevedors de vi. La cervesa que es produïa a la capital era un producte de molt poca qualitat que, en general, era elaborat per i per als estrangers que hi vivien. I com que hi havia gent de per tot arreu, es devien barrejar ingredients i tècniques a cor què vols. Val a dir que en algun moment se'n feu molta fins al punt que hi hagué un important conflicte entre plantadors de vinya i de cereals. Veieu en aquest mateix bloc.

Una altra afirmació discutible seria la que promou que la majoria de les cerveses de l'antiguitat eren de fermentació espontània. Aquesta tesi és també bastant discutible en la mesura que tan aviat com l'elaboració de la cervesa es convertí en una professió, la qualitat del beuratge es convertí en una eina de competència entre brouaters. No és difícil imaginar que el que feia la millor cervesa era el que en venia més... I sabem molt bé que des de molt antic, els brouaters afinaren el producte, jugant sobre el seu color i sobre els additius: cerveses negres, cerveses clares, roges i d'altres colors eren conegudes a Babilònia i a Egipte. També se sap del cert que aquestes cerveses eren aromatitzades amb tota classe i mena de productes com ara fruites i espècies o herbes diverses. Per tant, no seria tampoc difícil imaginar que les tècniques d'elaboració incorporessin procediments com ara la selecció del ferment.

PLINI EL VELL (Caius Plinius Secundus, 23-79dC) dit EL NATURALISTA ens contava que els Hispans s’embriagaven amb una beguda anomenada CELIA o CERIA que produïen en petites quantitats domèstiques utilitzant el llevat de la fermentació precedent per a fer la següent. (veieu el mateix article). En aquella època, per descomptat, ningú sabia què ni com es fermentava una cosa. Però s'havia observat la fermentació mateixa i ja s'havia adoptat el procediment de recollir l'escuma que es fa a la superfície d'un most en fermentació per a inocular-lo en un most fresc.

I això perquè es feia? Si aquella gent no haguessin tingut cap interès en reproduir una recepta fins a intentar controlar detalls com la fermentació, haguessin conduït tots fermentacions espontànies. Haguessin elaborat mostos amb la cura que se'ls pot suposar, i haguessin deixat que els ferments de l'aire s'instal·lessin i operessin com la Natura els ho manava. Però com es pot veure, en alguns llocs s'intentà escollir els ferments i en altres no. Tinc doncs tendència a pensar, i això només em compromet a mi, que si en alguns llocs s'han desenvolupat estils històrics de cerveses àcides, no és en absolut perquè no es podien (o no sabien) fer cerveses que no ho fossin. Crec que és perquè, en alguns llocs concrets, donaven un resultat molt agradable i per tant calia reproduir-les. Qui ha provat una autèntica Gueuze al pic de l'estiu i n'ha assaborit els efectes agradables, refrescants i les aromes complexes en la seva justa proporció, entendrà allò a què m'estic referint.

Així és com en alguns llocs, es cultivaren les receptes que implicaven fermentació espontània mentre que en altres, aquestes cerveses no eren tan apreciades. Altre cop, he d'entrar en alguna cosa que crec: i crec (i en aquest cas no sóc l'únic) que en alguns llocs com ara la zona del sud-oest de Brussel·les, es devia donar, en algun moment de l'any, una combinació de microorganismes que confluïa en produir cerveses àcides amb un perfil aromàtic i gustatiu que no es devia donar en altres llocs. I segurament per això, es desenvolupà en aquesta zona un grup d'estils que en alguns llocs es diu que són de fermentació espontània mentre que en altres se'ls diu cerveses de la família dels Lambics.

Aquesta família de cerveses, des del meu punt de vista, si bé resulten d'uns procediments molt antics i venerables, no són en absolut estils que puguin testimoniar de les antigues cerveses en general. Són uns estils que s'han desenvolupat A POSTA amb la intenció conscient d'elaborar cerveses àcides.

Aquesta discussió te sentit en la mesura que, habitualment, l'acidesa dins d'una cervesa és considerada un defecte quan sobrepassa un llindar particular, normalment molt baix. Concretament, les cerveses d'estils occidentals del segle XX i XXI només poden ser àcides en una mesura tot just perceptible. S'eviten i es combaten tota mena d'infeccions per bacteris que puguin produir àcid làctic o àcid acètic. I durant molt de temps, les cerveses volgudament àcides han estat considerades curiositats una mica "freaks" que només apreciaven alguns especialistes del món de la cervesa i la població de la zona on es produeixen. Tant és així que la producció de cerveses Lambic, de tots els elaboradors reunits, en 1996, era de 370.000 hectolitres. A títol de comparació, direm que un sol elaborador "comercial", la Boston Brewing Company, elabora cada any 1,1 milions d'hectolitres a l'any.

2.- Situació geogràfica. 

Les cerveses que ens ocupen, les de la família del Lambic es produeixen al Pajottenland (país dels Pajots). Aquest país té una superfície d'uns 500 km quadrats i es troba al sud-oest de Brussel·les. És una regió agrícola molt fèrtil i constituïda de colines i valls entre els rius Senne i Dendre, que limita amb l'aglomeració d'Anderlecht. Només la part occidental (Neerpede) del municipi de Brussel·les forma part del Pajottenland. Les altres ciutats que es troben en aquesta regió són Affligem, Asse, Beiévène, Dilbeek Gammerages, Gooik, Herne, Leeuw-Sant-Pierre, Lennik, Liedekerke, Pepingen, RoosdaalTernat. (http://fr.wikipedia.org/wiki/Pajottenland) Sembla que, en aquesta zona, existeix una composició particular i especialment favorable d'espores que implica una fermentació espontània especialment efectiva i positiva.

Aquesta família de cerveses, coneguda com a Lambic (o cerveses de fermentació espontània), inclou membres aspres però suaus, espècimens més vells plens de caràcter i complexos, i varietats amb fruites o amb sucre de canya amb sabors més dolços. En els millors exemplars es poden trobar caràcters de terra i de mesc que es poden considerar reminiscències del paisatge agrícola i boscós que envolta les broueries (sóc conscient que aquesta descripció és una mica nyicris, però m'ha fet gràcia conservar-la). Concretament parlaríem de Gueuze, Kriek, Mars, Faro, Fox, Lambic doux i Vieux. Més avall els repassarem per descriure què és cadascú.

3.- Els noms. 

LAMBIC. 

Existeixen diverses teories sobre l'orígen d'aquest nom.
  1. La primera es refereix a topònims dels quals podria derivar: Lembeek (al sud de Halle, s'hi troba la broueria Boon), Borcht-Lombeek (entre Halle i Ninove), Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek (ja tocant a Ninove) o Sint-Katherina-Lombeek (una mica més al nord al municipi de Ternat). 
  2. Una altra opció faria venir el nom del Castellà "lambicado" que segons el diccionari de la RAE és una paraula en desús que es refereix a la destil·lació. "Lambicado" o "alambicado", per extensió significaria una cosa complicada, d'elaboració enrevessada. Això es remuntaria a l'època en la que aquell territori era colònia espanyola (1482-1713). 
  3. El nom de Lambic també s'atribueix al duc Joan IV de Brabant del qual se suposa que, en 1428 estava cansat de beure sempre la mateixa cervesa i va tenir la idea de fer coure la mestura en un lloc conegut llavors com a "Lambic". No he trobat més informació sobre aquest lloc. 

GUEUZE.

del nostre propi bloc: (http://cervesaencatala.blogspot.com.es/2012/06/fitxes-de-degustacio-timmermans-gueuze.html)
Conten que la GUEUZE va néixer a LEMBEEK, al sud de Brussel·les. Aquest poble sempre s’havia beneficiat d’un privilegi important: fins a 1860, els fabricants de cervesa no pagaven drets de "sisa" sobre les seves calderes.
 [Dret de sisa : dret que consistia en gravar, en benefici del fisc, alguns gèneres de consum (carn, pa, vi, farina) amb una rebaixa de certa quantitat en els pesos i mesures utilitzats pels venedors. En pla : el client es pensava que comprava una lliura però rebia menys. La diferència anava de dret cap a les arques de l’estat. Aquest dret desaparegué definitivament a la península ibèrica en 1845.]
Cap a 1870, l’alcalde de Lembeek, propietari d’una broueria, va contractar els serveis de l’enginyer Cayaerts. Junts intentaren aplicar al Lambic les tècniques de fermentació en ampolla que havia donat bon resultat a la Champagne. Així va néixer la GUEUZE en ampolles.
La història també conta que l’invent rebé l’apel·latiu de "Lambic de chez le gueux" (Lambic de cal pobre) perquè l’alcalde de Lembeek era conegut per les seves idees socialitzants que recordaven les del "partit dels captaires" (parti des Gueus), hereu del que, en 1566, fundaren els calvinistes de Flandres per lluitar contra l’Imperi espanyol. Aviat, el "Lambic dels pobres" es convertiria en "pobres" a seques: GUEUX. Essent que en Francès la cervesa és femenina, passaren de GUEUX a GUEUZE.

FARO.

La Faro és una forma endolcida del Lambic. A Bèlgica, quan un Lambic havia sortit massa fluix o massa àcid el reservaven per fer barreges destinades a ser endolcides amb sucre, a vegades a la mateixa taverna. El nom procediria dels soldats del segle XVI de l'emperador Carles V, que van qualificar el producte "licor daurat" o "licor d'ordi"- segons alguns autors, "farro" en castellà. He buscat "farro" en aquest idioma i el més seriós que he trobat és que es tracta d'ordi a mig moldre remullat després de treure la clofolla. Trobo aquesta etimologia bastant poc fiable.

MARS.

Aparentment, no hi ha problema per determinar el MARS. Es tracta d'una cervesa que resulta d'una segona esbandida de l'engranada del Lambic i que, molt possiblement (tot i que no ho puc afirmar) es devia elaborar al mes de Mars.

FOX.

No he trobat cap referència sobre l'origen del nom d'aquest Lambic molt jove, molt àcid i lleugerament tèrbol.

LAMBIC DOUX.

El nom no te misteri: és una Lambic molt fresc al que li han afegit sucres.

VIEUX

Tampoc representa cap misteri: és un Lambic vell que, altrament també es pot anomenar Grand Cru i que ha perdut un part de la seva acidesa.

KRIEK

Tampoc té especial complicació etimològica: kriek significa cirera en Flamenc.

FRAMBOZEN.

Mateix comentari però aquest cop estem parlant de gerds, també en flamenc.

Capítol següent (2): elaboració

26 de juny 2013

Elaboració - Ferments 04 - Brettanomyces 01

Brettanomyces

Capítol 1

Un cop ens hem assabentat que el ferment principal que contribueix al 99,9% de les cerveses és el Saccharomyces en les seves diverses varietats, cal que ens aturem a estudiar un altre ferment que cada cop s'utilitza més per a l'elaboració de cerveses "curioses" i "especials". Els que hagin llegit els capítols sobre cerveses d'abadia, en especial els que fan referència a la cervesa ORVAL, saben de què parlem.
Lectura recomanada: Cerveses d'abadia.
Una bonica foto del protagonista

Taxonomia:

Per a molta gent, no queda clara la classificació de Brettanomyces. Alguns es pensen que és un bacteri mentre que d'altres creuen que és un fong. Bé doncs els segons van molt ben encaminats. El Brettanomyces és un fong que no produeix espores.

El Brettanomyces va ser aïllat per primera vegada en 1904 per Niels Hjelte Claussen, director de la nova Broueria Carlsberg a Copenhagen, Dinamarca. Va demostrar que unes cerveses de guarda fortes angleses (strong english stock beer) presentaven una lenta fermentació secundària de Brettanomyces que produïa unes aromes típiques d'aquestes cerveses d'alta densitat britàniques.

De fet, Brettanomyces procedeix del grec i significa "fong britànic". Abans dels treballs de Hansen, aquest fong ja es trobava en moltes cerveses. Es pot dir que la majoria de les cerveses del món s'escapaven rarament de la presència de Brettanomyces. En efecte, aquest fong és especialment resistent a tota classe i mena de desinfectants.

D'altra banda, Brettanomyces sol instal·lar-se en les petites anfractuositats dels barrils de fusta o dels fermentadors de pedra que s'usaven antigament. I no cal que insistim sobre la porositat especialment acollidora dels fermentadors de ceràmica! La majoria dels elaboradors de vi i molts elaboradors de cervesa reneguen furiosament d'aquest fong i el consideren una desgràcia. Alguns però, especialment en el món de la cervesa i a rel de l'existència de cerveses clàssiques elaborades expressament amb Brettanomyces (a vegades només amb Brettanomyces), intenten comprendre i utilitzar aquest interessant microorganisme.

Cavallerissa
Els compostos que aporta el Brettanomyces a la cervesa, comprenen curiositats com ara olor de cavallerissa, de manta de cavall, de cau de ratolí, suor, tiretes de protegir ferides, cuir, llana molla, mongetes cremades, plàstic cremat, pebre i altres alegries rares d'aquesta mena.
El cuir i les seves eines
Algú podria dubtar que aquestes aportacions fossin desitjables i segurament tindria una important part de raó. El cas és que aquestes olors es poden distingir bastant bé en cerveses Lambic i Gueuze però en intensitats diverses que en general no són especialment altes i que componen un perfil aromàtic que, lluny de ser desagradable, es revela curiós i complex. Formen part de productes tan fins i elegants com la Rodenbach Goudenband (elaborada des de 1998 per Palm però en els mateixos més de 300 barrils de roure que tenen més de 150 anys!) i totes les cerveses de fermentació espontània.

Contaminació: 

Com ho hem dit, el Brettanomyces és especialment resistent i es troba fàcilment sobre la fruita, la fusta i a la pols de l'aire. El transporten tota classe de mosques, especialment la Drosòfila i es troba en els conductes i canonades de moltes broueries. El Brettanomyces te una particularitat: forma una pel·lícula sobre les parets dels recipients on es troba. Això implica que, abans de desinfectar, cal procedir a una neteja a fons si es vol reduir seriosament la seva presència.

Com deia el meu amic Boris, elaborar cervesa és sobre tot netejar. En algunes broueries, es reserva una instal·lació especial per a elaborar les cerveses que contindran Brettanomyces i es fan les altres cerveses en una altra línia de producció.

Soques i varietats 

Brettanomyces és un gènere de llevat que, com ho hem apuntat, no forma espores. Pertany a la família dels Saccharomycetaceae i sovint se'l coneix col·loquialment com a "Brett". El nom de gènere Dekkera s'utilitza indistintament amb Brettanomyces. Però Dekkera és una denominació que s'aplica a la forma que sí produeix espores.

Brettanomyces és un gènere que, a mesura que s'ha anat investigant, va augmentant en varietats. Basant-se en aspectes genètics, els taxonomistes distingeixen les espècies següents:
Brettanomyces Bruxellensis. 
Brettanomyces Anomalus 
Brettanomyces Custerianus 
Brettanomyces Naardenesis 
Brettanomyces Nanus 

Però com no podia ser d'altra manera, com es varien els criteris de classificació, van apareixent espècies més o menys diferenciades que fan marejar una mica aquells que no som taxonomistes però que voldríem entendre alguna cosa del galimaties que es fan els especialistes. Així, segons alguns, existeixen espècies o soques diferents anomenades

Brettanomyces Intermedia, 
Brettanomyces Lambicus, 
Brettanomyces Custersii 

...que sembla que són més o menys el mateix que Brettanomyces Bruxellensis mentre que
Brettanomyces Anomalus també inclouria el Brettanomyces Claussenii.

En un mateix llibre trobarem que Brettanomyces Lambicus és diferent de Brettanomyces Bruxellensis i l'englobament indicat més amunt (que diu que són el mateix). Un embolic.

El cas és que, al pràctica, de tot el que hem descrit, el que ens importa és que es fan servir només tres varietats de Brettanomyces: Bruxellensis, Lambicus i Anomalus. (Encara que en propietat, Lambicus és el mateix que Bruxellensis...)

El Brettanomyces Bruxellensis és el que trobariem en la Orval (fermentació secundària), per exemple.
El Brettanomyces Lambicus es troba en les Lambic i Gueuze de Flandres.

[Les darreres notícies són que Lambicus seria una distinció antiga que ara ja no és oficial. Per tant, Lambicus = Bruxellensis. Brettanomyces Anomalus sembla ser fill directe de Bruxellensis i és el menys estudiat. Sembla que és el que es troba en les cerveses àcides angleses i irlandeses (sour ales).]

Notes sobre el metabolisme:


El Brettanomyces, com ens ho podíem pensar, no te un metabolisme semblant al del Saccharomyces. Te unes singularitats que cal que repassem una mica.

En primer lloc, absorbeix sucre per a alimentar les seves necessitats d'energia. Bé, fins ara, res de sorprenent. El que passa és que la producció d'alcohol es fa en presència d'oxigen, al contrari de Saccharomyces. Brettanomyces necessita una certa quantitat d'oxigen per a fer la seva feina de fermentar.
Amb oxigen, el Brettanomyces produeix alcohol i àcid acètic.

Al Brettanomyces li encanta la fusta. Les seves anfractuositats són un excel·lent refugi i, a més, l'esmentat fong (no totes les soques) produeix un enzim anomenat beta-glucosidasa que li permet degradar la cel·lobiosa (un disacàrid constituït per dues glucoses) un sucre que es troba en la fusta. El procés d'escalfament de la fabricació de bótes de roure produeix bastanta cel·lobiosa.
És possible que l'activitat de la glucosidasa produeixi aromes de fruita. L'alcohol inhibeix l'activitat de la glucosidasa i el seu pH preferit es mou entre 5 i 6.

El Brettanomyces produeix quatre classes de compostos annexes.
  • àcids orgànics volàtils 
L'àcid que solen produir és l'àcid acètic o àcid etanoic [CH3-COOH (C2H4O2)]. Moltes vegades, alts nivells d'àcid acètic impliquen també alts nivells d'acetat d'etil (olor de dissolvent). Es poden trobar àcids grassos tals com àcid isovalèric (veieu ací), isobutíric (veieu ací) i 2-metil-butiric.
  • Esterases 
Les esterases són enzims que catalitzen reaccions d'hidròlisi d'èsters.
  • tetra-hydro-piridines 
Les tetra-hydro-piridines són responsables de les olors de ratolí (pixats de ratolí en realitat).
  • fenols volàtils 
Els fenols més habituals són 4-etilfenol (tiretes per a les ferides) i 4-etilguaiacol (fusta cremada). Sinó, aquests compostos, segons la concentració i la resta d'aromes de la cervesa, poden aportar olors especiades com ara canyella i pebre (negre i verd segons les circumstàncies). Altrament, ja hem citat la olor de cavallerissa, de cavall. De fet, la presència de 4-etilguaiacol delata amb poques possibilitats d'equivocar-se, l'existència d'alguna colònia de Brettanomyces en la nostra cervesa.

25 de juny 2013

Fitxes de degustació - DOMUS - E.P.A.

DOMUS EPA

(European Pale Ale)

La broueria:

Del seu web.

Petita, recollida, original, pràctica ... són alguns dels qualificatius que poden definir la fàbrica DOMUS, són menys de 120 metres quadrats per a totes les instal·lacions i magatzems, però donen molt de si. Gràcies a l'experiència en petites elaboracions pilot al llarg de diversos anys, han pogut dissenyar des del principi tots els elements que la componen, partint d'un local en brut en el qual no hi havia aigua, sanejament, llum, parets i ni tan sols sòl.
Les seves petites dimensions van obligar a organitzar mil · limètricament l'espai i aprofitar al màxim tots els recursos de què disposàvem. El resultat és un sistema amb un diagrama de flux lògic en el qual tots els passos estan perfectament ordenats. Tots els dipòsits, maquinària i conduccions són d'acer inoxidable alimentari, que permet la millor neteja i desinfecció en CIP abans i després de cada elaboració. Els dipòsits i la seva distribució són de disseny propi, així com l'original línia de reciclatge d'ampolles, amb la qual intenten ajudar al medi ambient.
També ecològic és l'estalvi d'aigua i energia amb dos circuits tancats de recuperació d'aigua calenta.
Espero tenir més informació per oferir al lector quan hagi pres contacte amb els responsables.

La cervesa: 

Sense tallar-se un pèl, DOMUS ha creat un estil nou: European Pale Ale (E.P.A.). La intenció és crear una Pale Ale amb ingredients estrictament europeus. Cal tenir en compte que la Pale Ale original i històrica és anglesa. Així és que hi ha una certa confusió: l'autor ha volgut fer una cervesa que americans anomenen "continental" amb ingredients europeus no-anglesos o, han volgut fer una pale ale europea "diferent" de les pale ale que es fan en moltes cerveseries micro i que contenen ingredients "exòtics" com ara malts americans i llúpols de Neo Zelanda (per dir alguna cosa exòtica).
Sobre els ingredients, no puc dir més perquè l'etiqueta no en diu res. Però pot ser que amb el temps en sapiguem alguna cosa més detallada.
No tenim detalls tècnics particulars.
Presentació: ampolla de 330cL
Alcohol: 6,5%Vol.
Lot: 1EPA5/19121 DIC 2013.
Entenc que la caducitat és pel mes de desembre de 2013.

Descripció:

En destapar, hem tingut un disgust perquè ha començat a rajar escuma a doll de l'ampolla. 

Aspecte:

Escuma molt densa i persistent, lleugerament tenyida i formant bones garlandes. Cervesa una mica tèrbola de color ambre/coure.

En nas 1:

Bones olors de malt i de llúpol ben barrejades. En el malt, hem de citar el caramel poc fet, la pastisseria dolça. El llúpol aporta olors cítriques al principi i després un ram d'herba refrescant.
Apareix una lleugera nota com de crema o de nata i un toquet de dissolvent.
A la llarga apareix una agradable nota de toffee, mig cafè i mig xocolata amb llet.
Caramels de toffee
Al final apareix també una nota fruitada de codonyat.
Codonyat

En boca 1:

Efervescència una mica superior a la normal. Cos respectable però sense oferir resitència al glop.
Amargor justa, sense cap mena d'asperitat.
Nota lleugerament salada com una aigua amb bastant de bicarbonat. (Molt menys que un Vichy, per exemple) (i no estic dient que la cervesa tingui bicarbonat a doll, dic que la sensació de salat s'assembla).
Les olors d'herba són molt més discretes per aquest conducte. S'acompanyen d'aromes de fulla d'heura.
Heura
L'amargor és bastant justa, més aviat discreta però al mateix temps, molt persistent i amb una lleugera nota metàl·lica. 
Trobo a faltar un perfil de malt més contundent. Arribat a aquest punt, es queda amb el paper de teloner.

En nas 2:

Olor de ferment fresc. Les aromes en general són bastant discretes. No es pot dir que estiguem davant d'una cervesa especialment aromàtica. Tot i així, trobem altre cop les olors d'herba tallada i de fulla d'heura i, també podríem parlar de saba de gramínia.
Gramínies
El toc caramel·litzat ve molt més tard, bastant dissolt i amb una nota molt tènue de xocolata.
De fruites tampoc en trobem gaires, però insistint i posant-hi voluntat podem parlar d'una mica de pera i de codony.
Hi ha una lleugera nota sofrada que no és de DMS al límit de la percepció. 
Amb la cervesa més calenta, entren en escena alguns tocs de fruita com ara albercoc i alguna cosa de plàtan.
Al final també trobem un toc de gra cru.
Cereals (blat)

En boca 2:

L'efervescència ha minvat seriosament i s'ha quedat en bastant discreta. Apareix, amb aquest nou equilibri, una nota àcida. Quasi res, però si hi és, l'he de descriure.
Cos agradable, mitjà, tacte sedós sense asperitats.
En aquesta etapa dominen les olors d'herba.
Repetim amb la nota lleugerament saladeta que hem comentat abans.
No trobem rastre d'astringència ni d'aspror.
L'amargor, altre cop es manifesta a la llarga i é gairebé només seca i d'intensitat moderada. Al final apareix una lleugera nota metàl·lica.
Curiosament, la cervesa en aquesta segona ronda, no ha estat especialment efervescent mentre que l'escuma segueix essent especialment rica.

Impressions generals:

Una bonica producció, bastant personal o singular si es prefereix. No surt excessivament dels cànons "oficials" del que ha de ser una pale ale. Tampoc podem parlar d'una gran complexitat si bé podem dir que és perfectament passadora i passa bé la set.
El productor ha possiblement optat per sacrificar una mica a la moda i ha preparat una EPA bastant decantada cap al llúpol. I no s'ha fet aportant grans quantitats de llúpol sinó limitant una mica el perfil del malt, que, des del meu punt de vista, hagués pogut ser més explícit.
Sigui com sigui val la pena subratllar l'absència completa de resistències i el manteniment de la recepta en zones gastronòmiques no extremes. Ho agraeixo. Sincerament.
La cervesa es comporta com una composició ben acabada.

Fitxes de degustació - MIKKELER - HAPPY LOVIN' CHRISTMAS

Mikkeler - Happy lovin' Christmas

La broueria:

L’experiència cervesera d’aquesta broueria va començar a la cuina de casa on un professor de matemàtiques i física va començar a fer experiments culinaris cervesers. Al cap de vuit anys, i després de nombroses aventures, la broueria Mikkeler exporta a 40 països.
La filosofia general del projecte posa l’accent sobre el desig de brouar cerveses d’alta qualitat amb els ingredients adequats. També es dóna importància a la creativitat: l’objectiu és que la cervesa (o almenys la seva) pugui ser a taula una alternativa a qualsevol vi o cava.
Les cerveses Mikkeler són elaborades a la cerveseria De Proef, Lochristi-Hijfte, Bèlgica. Algú m'ha dit que no només a De Proef. És possible que participin altres broueries en l'aventura.

Adreces:
Vesterbrogade 20, 1.th.
DK-1620 Copenhagen V
Denmark
+45 33227997
 mikkel@mikkeler.dk
http://mikkeller.dk/ 

La cervesa:

Dades bàsiques:

Cervesa d'hivern o de nadal. Guia d'estil: BJCP (Christmas/Winter speciality Beer)
Alcohol: 7,8%Vol.
Presentació: 330mL.
Caducitat: 30-08-2013
Tast: 02-06-2013

Descripció:

En destapar:

Fortes olors d'herba i de planta grassa.

Aspecte:

Escuma molt densa, cremosa i persistent de color lleugerament tenyit i formant bones garlandes.
Cervesa transparent amb impureses en suspensió, de color daurat un pèl ambrat.

En nas 1:

Bones i fortes olors d'herba amb notes lleugerament caramel·litzades. Notes moderades de ferment fresc acompanyades de tocs de pebre negre. Olors florals de baladre rosa.
Baladre rosa
Confirmem el pebre negre, bé, apreciable.
A mesura que s'escalfa la cervesa, el malt es va fent més evident.
També podem descriure notes de colònia. L'alcohol és també prou evident.
Finalment, hem d'apuntar pics de pols.

En boca 1:

Cos notablement consistent, bona viscositat.
Amargor feble però ben present i en augment. Olors de caramel i notable perfil d'alcohol. Aromes de tall d'herba grassa però no molt fortes.
Cactus tallat
L'amargor és curiosa: no és especialment forta però la seva presència és molt llarga, principalment metàl·lica i un pèl seca. No s'acaba d'integrar del tot en el conjunt, però l'intent és bastant acceptable.
No és una cervesa especialment passadora, es resisteix una mica.
El retorn és amarg i ve acompanyat de notes de caramel.

En nas 2:

Amb molta escuma, tot es queda dins, amb prou feines es nota res!
Passada l'escuma podem descriure olors de pa de pessic dolç i un malaurat punt de diòxid de sofre (llumins). Tot just es pot notar, però hi és.
Olors de caramel poc cremat, un punt de melassa, herba, resina (poca), notes de ferment, pebre negre.
Melassa
També podem endevinar un lleuger toc fruitat que s'assemblaria a l'albercoc i un altre, de tipus tropical com ara mango. També hem de parlar de la nota de pols que no desapareix i podria delatar una certa oxidació del producte.

En boca 2:

Notable perfil d'olors dolces. Es pot trobar caramel poc cremat i cotó de sucre de fira. L'amargor comença amb discreció i va augmentant. D'acidesa no en detectem i d'astringència tampoc.
El cos és notable, clarament per damunt de la "norma".
L'amargor, un cop ha accedit a la seva màxima expressió, és el principal element de la persitència.
La cervesa presenta una mica de resistència deguda a l'amargor que, a la llarga, es fa forta i punyent.
No passa gaire la set.

Impressions generals:

Una cervesa bastant interessant, amb un final excessivament amarg i amb un perfil de malt un pèl insuficient per a una cervesa de Nadal (i sobre tot tenint en compte el fort perfil de llúpol). Des del meu punt de vista, faltaria el toquet vinós freqüent en aquest estil de cerveses. Cal però ressaltar una molt bona factura, tot i que no acaba d'estar del tot ben lligada.
Llàstima de l'aspecte poc net (concrecions en suspensió).


24 de juny 2013

Fitxes de degustació - JAI ALAI - Cigar City Brewing

JAI ALAI IPA 

Etiqueta de Jai Alai

Cigar City Brewing
3924 W Spruce Street,
Suite A
Tampa,
 Florida 33607
WEB:
http://www.cigarcitybrewing.com

 Del seu web: Cigar City Brewing va ser fundada amb la idea que la cervesa ha de reflectir l'entorn en què es fa i com a tal ha de tenir un sentit el lloc i el propòsit. Per aquest motiu posem el nostre propi segell "Tampa" en els estils clàssics de la cervesa, així estem tractant de construir un perfil que recordi el gust específic dels aliments i la fauna de la Florida o que simplement busquen fer-se ressò d'un estat d'esperit en forma líquida.

L'objectiu és sempre reflectir l'essència de Florida com la interpretem. Això podria significar l'elaboració de la cervesa amb guaiaba, l'envelliment de la cervesa en caixes de cigars de cedre o simplement la incorporació de llúpol al nostre Jai Alai IPA impregnat dels tipus de compostos aromàtics de fruites tropicals que s'associa amb la Florida. Les nostres cerveses són descaradament creacions de Florida elaborats pels seus residents. Cada cervesa és elaborada tant per reflectir el lloc de procedència i les persones que ho van fer ja amb sort en alguna manera afegir a les cultures úniques de la ciutat de Tampa i l'Estat de Florida.

El Jai Alai és un joc basc. Es juga en un frontó. A la zona de Florida on en algun moment s'ha jugat aquest joc, li van dir el "el joc alegre." A Tampa hi va haver un frontó molt actiu en temps passats però tot el que en queda és el nom d'aquesta cervesa.

Referència estilística:
Al nostre blog;
Al BJCP

Descripció:

Tast executat el 05-05-2013
Lot: JUL 25 11 VV
Alcohol: 7,5%Vol.
Presentació: ampolla de vidre de 12 unces fluides americanes (!) = 35.488 235 476 centiliter (!!)

En destapar:

Bones olors de caramel, de forneria dolça i d'herba.
Aspecte:
Cervesa d'un bonic color d'ambre clar amb brillantors de carabassa. Ben transparent. Escuma bastant variada (amb diversos nivells de densitat), prou persistent i formant garlandes.

Nas 1:

Forta nota inicial de caramel amb notes de pansa i agradables tocs d'herba.
Panses
Aspectes entre afruitats i florals bastant barrejats d'on podem distingir potser alguna cosa de figa i quelcom d'anou.
Nou
Apareixen lleugers tocs que podrien ser d'oxidació i que recorden el rom.
Darrera aquesta primera pantalla, cercant una mica, podem identificar notes especiades, especialment pebre negre i piment roig dolç (no gens picant).
Pebre vermell

En boca 1:

El primer que crida l'atenció és una cos prou respectable. També ens arriben fàcilment olors de caramels.
Al cap d'uan estona, apareix l'amargor, primer discreta i ràpidament en augment fins a constituir una barreja bastant homogènia amb el perfil del malt.
L'efervescència és correcta, la que toca en aquest estil.
A la llarga, l'equilibri es decanta cap al llúpol però amb un bon perfil aromàtic d'herba i resina.
L'amargor és llarga i s'acompanya de caramel. Hi ha un toc fruitat que no he pogut identificar.
En boca també detectem el lleuger toc d'oxidació.

Nas 2:

Amb molta escuma: tornem a trobar un poderós perfil de malt representat sobre tot pel caramel i núvol de sucre. Es pot identificar també sucre gairebé  cremat (com el de la crema catalana). En un segon terme, es barregen olors de tall de planta grassa i de ferment fresc.
Altre cop puc notar una nota fruitada difícil d'identificar. Podria ser pansa, préssec o cirera. En qualsevol cas és un toc molt madur. Al final podem descriure flaires fugisseres de pebre verd i de resina.
Pebre verd

Boca 2:

Altre cop, la primera impressió és d'un cos respectable. No extrem però ben rodó. No resta cap punt de bevibilitat. No es tracta en absolut d'una cervesa pesada. És una IPA bastant típica i prou aromàtica.
L'amargor intenta fer-se pas però li costa i es manté en una zona molt moderada però persistent. Crec que s'ha aconseguit un equilibri especial entre la quantitat justa d'amargor i un vigorós perfil de malt.
A la llarga, l'amargor acaba equilibrant-se amb el malt i, fins i tot a superar-lo en intensitat. Val a dir que te uncomponent lleugerament picant que no apareix de bones a primeres.
Molt a la llarga, conservant la cervesa en boca més de 4 minuts, podem parlar d'una mica d'acidesa, però ja és buscar-la molt a fons.
Olors de fruita, tota molt madur i barrejat. Podriem parlar de cirera, maduixa i alguna cosa de préssec.
El final, és un pèl sec i convida a repetir el glop.
Esmantéun toc oxidat que no desapareix al llarg del tast. Notes una mica cartonades i polsoses (però quasi res).

Impressions generals:

Si no fos pel toc oxidat, estariem davant d'un producte molt encertat i ben fet. Ressaltaria la agradable sensació que s'aconsegueix amb la compensació (que no equilibri) entre els perfils dolços i l'amargor. Tot queda bastant poderós però manté una sensació de conjunt ben acabat, ben lligat, que trobem en poques cerveses.
Al cap i a la fi, una cervesa molt interessant, decantada a la llarga cap al perfil del malt, però amb un suport de malt ric i sòlid.
En general, com que no sóc unafeccionat als aspectes especialment amargs, diré que m'ha interessat molt més en nas que no pas enboca. Però no vull desmerèixer la composició general que és, en conjunt, molt bona.

20 de juny 2013

Elaboració - Fermentació - Bruxellensis vs Lambicus

Fermentació

Bruxellensis vs Lambicus.

Les dues Mikkeler que analitzem aquí

Com ja ho hem estat veient, la taxonomia dels ferments és una cosa confusa i canviant. En principi, les darreres noves que tinc són que Bruxellensis i Lambicus són la mateixa cosa.
Però, Mikkeler, la famosa marca de cerveses especials i extremes i freak, perquè no dir-ho, proposa ala nostra atenció una sèrie que es diu YEAST SERIES 2.0 constituïda per sis cerveses elaborades totes amb la mateixa bases de malts i de llúpols però fermentades amb diferents ferments.

De moment, he estat analitzant les dues que estan fetes amb Brettanomyces, la B. Bruxellensis i la B. Lambicus.

En forma de nota prèvia diré que no estic segur però sembla que es tracta de soques pures d'aquests dos ferments. Podria ser que no ho fos i que hi hagués alguna forma de fermentació prèvia amb algun Saccharomyces. Ho dic perquè no sé si és fàcil arribar a 6,5% d'alcohol en volum amb una fermentació exclusiva de Brettanomyces, i menys en tan poc temps.

També cal dir que hes estat guardant aquesta cervesa més d'un mes en el celler a una temperatura d'uns 12 graus. Després l'he tinguda a la nevera a uns 8 graus durant una setmana. Crec que ha tingut temps de "fer-se".

El tast d'aquestes cerveses, en principi, no va de trobar perfils de malt especialment presents ni, en teoria, perfils de llúpol especialment forts. La qüestió, però és que els ingredients parlen per si sols:

Malts: Malt Pale, Malt Munic, Malt ambre i Carapils. En principi, un perfil modest que hauria de permetre un cos mínim i un bon coixí per al ferment.
Llúpols: apareixen nogensmenys de cinc llúpols! Simcoe (13%), Nugget (12%), Warrior (16%), Amarillo (10%) i Centennial (11%). Personalment, quan veig un perfil semblant, em preparo per un bany d'amargor...
Les dues ampolles tenen la caducitat situada al mes de Febrer 2014 i un contingut en alcohol de 6,4% vol.

Mikkeler Yeast series 2.0 Brettanomyces Lambicus:
Mikkeler Brettanomyces Lambicus

En destapar:

Fortes olors d'herba i de resina amb alguna cosa maltosa sense definir i un notable toc de llimona.
Aspecte: Escuma dense, persistent de color beix clar i formant garlandes. Cervesa de color de coure  perfectament transparent.

Nas 1:

Fortes olors de llúpol, herba i resina.
Podem distingir també, tot i que de forma molt febles, aspectes com ara pebre negre, cuir (quasi res), verdures i un toc feble però present d'alguna cosa làctica (isovalèric?). També es troba una nota picant, però res de dissolvent.
Del malt, no se'n pot parlar: la cervesa és encara massa freda.
L'experiència es revela bastant confusa: el perfil del llúpol amb notes d'herba tallada, tall de planta grassa, fulla i altres verdors poc madures domina i molesta a l'hora de distingir coses.

Boca 1:

L'amargor és aclapardora, excessiva, metàllica i tremendament llarga. No permet, de moment distingir res en particular. L'efervescència és correcta i justa sense més.
Es pot notar alguna acidesa però de forma molt poc convincent: hi ha cerveses sense fermentació acètica que presenten un final àcid d'aquesta mena. Tot i així, aquesta acidesa va lleugerament en augment amb el temps i és lleugerament picant.

Nas 2:

Amb la cervesa més calenta es poden distingir més coses tot i que cal "forçar" una mica:
Podem doncs determinar olors de fruita madura (codony) i alguna cosa especiada: pebre negre i pebre verd. També es pot trobar una nota discreta de fusta i un toc làctic extremadament discret.
Posats a cercar coses rares, podem parlar d'una nota de DMS en forma de mantega i, buscant molt, alguna cosa de cuir i de palla.

En boca 2:

Olors sofrades acompanyades de verdures, especialment bleda.
L'amargor és simplement tant forta que costa de trobar alguna altra cosa en aquesta cervesa!
D'acidesa en trobem ben poca. Com ho hem apuntat, no surt de l'acidesa "normal" d'una cervesa "normal". Astringència, no i aspror tampoc.
L'amargor és més llarga que un dia sense pa! No hi ha qui se la tregui de sobre!

Impressions generals:

Sincerament crec que he trobat el que he trobat perquè m'esperava trobar-ho. Si no hagués estat avisat, només hagués trobat amargor i més amargor. No trobo que l'experiment sigui especialment concloent ni decisiu. Crec que la idea era bona però també penso que el perfil del llúpol havia de ser igual de discret que el de malt per tal de permetre una aprensió correcta de tot allò que aporta el ferment. i crec que això no s'ha aconseguit.

Mikkeler Yeast series 2.0 Brettanomyces Bruxellensis:
Etiqueta de la "Bruxellensis"

En destapar:

Olors de vinagre, d'herba i de poma.

Aspecte:

Escuma gairebé blanca, espessa i mitjanament persistent formant bones garlandes. Cervesa de color de coure perfectament transparent.

Nas 1:

Molta olor de llúpol en forma d'herba i fulla .
Es noten importants olors de sidra amb sensacions làctiques amb, poster, alguna olor de formatge. També podem descriure alguna cosa de cirera (quasi res), de poma i de cuir.
Sinó, es pot detectar pebre verd i notes de fregall (!).

Boca 1:

Tons àcids bastant notables i recordant el vinagre en el seu aspecte una mica punyent.
Tacte sedós un pèl aspre.
Amargor excessiva, al límit de l'astringència, aclaparadora, inútil. el gust amarg i les olors d'herba impedeixen molt seriosament percebre quualsevol altra cosa!

En nas 2:

Entre la fortíssima flaira de llúpol i buscant bé, podem trobar olors cítriques.
Esforçant-se, podem notar tocs làctics que es podrien resoldre en alguna forma de formatge, algun toc butiric, poma i sidra.
En aquesta segona passada, no trobem tant de pebre.
Massa llúpol!

En boca 2:

Es pot trobar, malgrat el llúpol, un toc ben perceptible d'acidesa que recorda el vinagre, punyent i picant alhora i que va augmentant amb el temps.
Es pot trobar també una olor reconeixible de fusta.
El tacte és agradable però s'acaba enuna lleugera astringència.
Aquest cop, l'acidesa pren més importància i rellega una mica l'amargor que, sigui com sigui és completament excessiva. Però val a dir que la cosa s'equilibra una mica.
Tornem a trobar el curiós perfil de fregall brut.
També es pot determinar un perfil sofrat de poc relleu i que pot recordar alguna cosa de DMS.

Impressions generals:

En aquest cas, el perfil àcid és més fort i sembla que compensa el mar d'amargor que, crec que equivocadament, ens proposa Mikkeler. Aquesta cervesa presenta millor els aspectes que esperariem d'una fermentació acètica. Però altre cop, sort que ens trobavem avisats i que hem buscat perquè sinó, per mor de l'excés de llúpol, no haguéssim trobat absolutament res d'interessant. Crec que aquesta experiment és més representatiu que el primer tot i quetampoc està ben plantejat. L'experiment hagués estat més concloent de respectar el que fa la tradició belga: no més de 6 IBU!



17 de juny 2013

Elaboració - Fermentació 03 - Taxonomia de Saccharomyces


Taxonomia de Saccharomyces

La taxonomia (del grec ταξις, taxis, "ordenament", i νομος, nomos, "norma" o "regla") és, en el seu sentit més general, la ciència de la classificació. Habitualment s'utilitza el terme per designar la taxonomia biològica, la ciència d'ordenar els organismes en un sistema de classificació composat per una jerarquia de tàxons aniuats.
Saccharomyces

Saccharomyces: 

Com ho hem dit en el capítol precedent, les variants de Saccahromyces van ser classificades segons eren capaces o no de metabolitzar la Melibiosa.
En realitat, és una qüestió d'enzims: per a absorbir la Melibiosa (un sucre) cal tenir Melibiasa (un enzim). I el fet de tenir aquesta darrera és una qüestió genètica. Aquest criteri només serveix per a distingir Saccahromyces d'alta i de baixa fermentació. Els d'alta fermentació tenen el gen (absorbeixen la Melibiosa) mentre que els de baixa fermentació, no.

Però la taxonomia de Saccharomyces, com que ha d'entrar molt en els detalls de quines soques són a l'origen de tal subproducte i com es comporten en circumstàncies donades, és molt més complicada i, en aquests moments, en fase d'intensa recerca i, per tant una mica confusa.

La majoria de les soques estudiades per la indústria de la fermentació i per la ciència genètica són del gènere Saccharomyces (S. Bayanus; S. Cervesiae; S. Paradoxus; S. Pastorianus).

Les espècies i subespècies canvien de nom per tres motius:
 • El ferment havia estat classificat malament en una etapa anterior de la recerca.
 • El ferment estava mal anomenat en la mateixa etapa.
 • Es descobreix que algú ja havia anomenat i oficialitzat un nom abans.

En 1970, els taxonomistes van canviar el nom de Saccharomyces Carlsbergensis a Saccharomyces Uvarum. En 1990, altres taxonomistes (els primers devien estar descansant) van determinar que S.Uvarum era una subespècie de S. Cervesiae. Després, S. Cervesiae var. Carlsbergensis va ser anomenat S. Pastorianus al quel sovint es va fer referència com a S. pastorianus/carlbergensis.

Recerques recents (2006) han demostrat que S. bayanus i S. pastorianus no són espècies homogènies i no semblen ésser grups taxonòmicament naturals.

Un embroglio bastant contundent.

Pel que fa a Brettanomyces i altres, farem un article especial per a cada ferment i/o bacteri que entra en l'elaboració de la cervesa.
Capítol 01  (Brouant amb Brettanomyces i Lactobacillus)
Capítol 02  (història de la descoberta de Saccharomyces)

16 de juny 2013

Elaboració - El ferment - Història de Saccharomyces

Saccharomyces

L’interès d’estudiar els ferments, per als afeccionats a la cervesa, rau en l’estudi de les diverses soques o varietats que actuen en la cervesa. N’hi ha moltes i molt diverses.

Bàsicament, la gran majoria de cerveses es fan amb un fong que, a més, és el més conegut: Saccharomyces.
Saccharo procedeix del grec sákchar, sákcharosσακχαραρος que, per via del llatí, dóna saccharum = sucre. Myces ve del grec mykes→ μυκης el fong. 

Nocions històriques 

Rèplica del microscopi de Galileu
 El coneixement del que són els ferments és recent. A tot estirar, uns 160 anys. Però abans ja es feia cervesa, ja es feia pa i ja es feia vi. Ja es feien fermentacions, però sense saber exactament què era el que passava. La gent atribuïa el fenomen de la fermentació a moltes causes, entre les que cal citar la màgia i els Déus. No eren rares ni les ofrenes ni els precs per aconseguir una fermentació que oferís el resultat esperat. 

Zacharias Janssen
Una de les primeres tècniques de replicació de la fermentació va aparèixer quan s’observà que es podia recollir la bromera que es feia sobre el most i traslladar-la curosament cap a un altre fermentador on hi havia most fresc i així, aconseguir uns resultats força semblants als de la partida de cervesa anterior. D’aquesta manera, i sense saber-ho es va anar produint una “domesticació” o "selecció artificial" dels ferments. Els brouaters volien que la seva cervesa fos “bona” i que es conservés prou temps per a poder vendre-la tota. Així, recuperaven la “bromera” de les cerveses que s’acostaven a aquest resultat i descartaven les que no ho feien. Una selecció involuntària però eficaç que va anar creant unes soques de ferment cada cop més adaptades als resultats volguts: vi, pa i cervesa. Alguns historiadors afirmen que aquesta selecció començà cap al segle XII després de Crist, però d’altres apunten cap al fet que aquesta tècnica, de forma més o menys sistemàtica, s’aplicà molt abans.

No es podia fer cap mena d’investigació sobre el ferment si no s’hi tenia algun accés visual. De manera que les recerques sobre fermentació no es pogueren fer sense un invent cabdal: el microscopi. Aquest fou inventat cap a finals de segle XVI i principis del segle següent. Es parla del fet que ja en 1590 s’anuncia que els fabricants holandesos de lents, Hans Janssen i el seu fill Zacharias Janssen van inventar un microscopi compost, però aquest fet no ha pogut ser verificat.
Anton van Leewenhoek
L’invent va anar saltant de mans en mans, passant per les de Galileu i Drebbel, per ser batejat per Faber per analogia amb el “telescopi”, i acabar essent perfeccionat en 1674 per Anton van Leeuwenhoek.

Aquest mateix va descobrir amb el seu microscopi que el ferment estava compost d’elements petits interconnectats entre ells. No es va donar compte però que eren elements vius. Va veure que es trobaven en els llocs on hi havia fermentació, però no va deduir res del fet. En aquella època, es considerava que la fermentació era un fenomen espontani, una reacció química que es produïa en contacte amb l’aire i que el ferment que es podia observar era un producte annex a la reacció esmentada.

Antoine Lavoisier
Cent anys més tard (1789), Lavoisier descriu que la fermentació és un fenomen químic que transforma els sucre en alcohol i gas carbònic. Però no implica el ferment en la reacció. El ferment segueix essent concebut com una espècie d'efecte secundari de la fermentació pròpiament dita. En 1838, Meyen va descriure i anomenar el ferment Saccharomyces. No hem trobat massa més informació al respecte. Però el senyor Franz Julius Ferdinand Meyen va ser un metge, i botànic. I això ens faria pensar que algú o ell mateix ja havia descobert que aquella "cosa" que surava en la cervesa era un ésser viu que, a més era un fong. Seria lògic pensar que va ser així.

Emil Christian Hansen
Però va ser el danès Hansen en 1883, al laboratori de la fàbrica Carlsberg, que el va estudiar a fons i li va atribuir el nom de Saccharomyces Cervesiae per al fong d'alta fermentació, i Saccharomyces Carlsbergensis per al de baixa fermentació.

Louis Pasteur
Abans però, en 1876, Pasteur havia demostrat que la fermentació no era un fet espontani relacionat amb la presència d'oxigen a l'aire. L'experiment va ser bastant simple: Louis Pasteur va posar most fresc en un recipient i va tapar el recipient amb un tub descendent que no estava tancat. Malgrat la possible entrada d'oxigen en l'ambient del most, no es va produir cap fermentació: els ferments no tenen la capacitat de moure's al llarg d'un tub que puja.

La classificació dels ferments és complicada perquè els biòlegs i el brouaters es fixen en coses diferents. Allà on el biòleg no veu amb prou feines motius de distinció, el brouater en veu moltes, especialment en la producció de compostos annexes a la fermentació. I pot ser que el biòleg vegi grans diferències que signifiquin res per al brouater. Pot passar.

Melibiosa
Des de l'època de Hansen i Pasteur, s'han aplicat diversos criteris per a classificar les subespècies de Saccharomyces. En aquella època, es va convenir en classificar-los segons la seva capacitat de fermentar un sucre anomenat Melibiosa (un disacàrid format per una unitat de galactosa lligada a una unitat de glucosa que es troba en les malves silvestres, en els grans de cafè, en la poma i altres fruites. També es troba en petites quantitats en la mel i la gelea reial. La dolçor de la melibiosa és de 0,3 en comparació amb la sacarosa [sucre de taula] que és de 1). En resum, les varietats de baixa fermentació tenen la capacitat de produir un enzim (la melibiasa) que permet l'absorció de la melibiosa, mentre que els de baixa fermentació no tenen aquesta facultat. D'ací l'assignació de dues subespècies diferents.

Habitualment, les cerveses de baixa fermentació són produïdes per ferments que treballen òptimament a temperatures entre 7 i 15ºC. Al final de la fermentació, aquests ferments "floculen" i s'enfonsen al fons del fermentador. Els ferments d'alta fermentació treballen millor a temperatures de 18 a 22ºC i solen ser menys floculents perquè solen agregar-se al voltant de les bombolles de CO2 que se les emporta cap a la superfície. De manera que els primers es recullen al fons del fermentador mentre que els segons són extrets a la superfície.

La distinció entre altes i baixes fermentacions s'han desdibuixat una mica des de la introducció de varietats que treballen en zones de temperatura mixtes i també perquè algunes soques s'han especialitzat en fermentar cervesa fora del seu àmbit de temperatura establert (per exemple, cerveses fermentades a baixes temperatures amb ferments d'alta fermentació).